^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Planetka dopadla ...

A. P. Reel - 1. 4. 2006 | přístupy: | vytisknout článek

Výzkum blízkozemních planetek a jejich eventuální srážky s naší planetou pokračuje mílovými kroky kupředu. Poslední výsledky ukazují, že jedna neznámá planetka dopadla dokonce i do Čech, jak Vás právě dnes chceme informovat.

Výzkum ohledně srážky planetky se Zemí jsme dočasně z jižních Čech přenesli poněkud severněji. A dobře jsme udělali. Zaměřil jsme se na oblast severovýchodu Česka (přesnější lokalitu, s ohledem na pokračující výzkum nebudeme zatím zveřejňovat). Již předběžné výsledky jsou fascinující. Výzkumníkům se podařilo objevit dopadlou planetku. Jak ukazují přiložené snímky, dopad je staršího data. Proto je planetka již maskována nánosy mechů.


dopadlá planetka, maskovaná vrstvou mechů

Na první pohled těleso vypada jako pozemské, leč to výzkumníky nezmátlo. Detailní snímek ukazuje, že jde opravdu o planetku. Nádherně je vidět rozdíl v materiálu poblíž povrchu a uvnitř. Průletem atmosférou se totiž povrch planetky nataví, kdežto její vnitřek zůstane chladný, netknutý. Dopadem na zem se planetka částečně rozbila, a odhalila tak svoji vlastní tvář - svou strukturu.


detail planetky - je vidět rozdílný materiál nataveného okraje a vnitřku tělesa

O dalších výsledcích výzkumu Vás budeme informovat PŘESNĚ ZA ROK ;-)

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv