^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

VOLAVKA A OSIRIS KRÁL

Jana Tichá - 4. 5. 2013 | přístupy: | vytisknout článek

Asteroid, který bude zkoumán sondou NASA OSIRIS-REx, byl právě nyní pojmenován.

Kosmická sonda NASA OSIRIS-REx aneb Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer má podle plánu odstartovat v roce 2016 a za dva roky poté, čili v roce 2018 navštívit na uhlík bohatý blízkozemní asteroid (101955) 1999 RQ36 (viz. předchozí článek) a odebrat z něj vzorek, který by se měl vrátit na Zemi v roce 2023.

Nyní byl asteroid 1999 RQ36 pojmenován Bennu podle staroegyptského božstva v podobě posvátného ptáka, většinou zobrazovaného jako volavka popelavá.

Bennu se ve staroegyptských mýtech objevuje v souvislosti se slunečním bohem (Re - Amon). Představuje jeho sebestvořitelskou schopnost - „ten, jenž povstal sám ze sebe“, stejně jako Slunce při svém každodenním východu. Sluneční bůh se vynořil z praoceánu Nun v podobě bennua (volavky) a s křikem, jímž prolomil ticho a tmu dosavadního nebytí, usedl na objevivší se prvotní zemi v podobě pahorku benben. Takto je bennu zmiňován v Textech pyramid. V pozdějších dobách egyptské říše se Bennu objevuje v obdobné pozici i v mýtech o Usírovi (Osirisovi).

Návrh jména je výsledkem studentské soutěže. Devítiletý Michael Puzio ze Severní Karolíny navrhl jméno Bennu inspirován vzhledem sondy vybavené solárními panely a jejího mechanismu na odběr vzorku (TAGSAM), které mu připomínaly krk a křídla staroegyptského mytického ptáka Bennu.

Soutěže "Name that Asteroid!" se zúčastnilo více než 8.000 studentů mladších 18 let z více než 25 zemí celého světa. Soutěž spolupořádali: The Planetary Society, Pasadena, Calif.; the Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory in Lexington, Mass.; a the University of Arizona. Nejlepší návrh vybraný panelem hodnotitelů soutěže byl odeslán Committee for Small Body Nomenclature of the IAU, která jméno definitivně schválila. Publikováno bylo v mezinárodním vědeckém časopise Minor Planet Circulars 25. dubna 2013.


University of Arizona, Tucson

Vzorky asteroidu Bennu by mohly ukrývat klíč k původu sluneční soustavy a zdrojům vody i organickým molekul, které mohly přispět k vývoji života na Zemi. Mise OSIRIS-REx je živou součástí plánu NASA vyhledat a studovat nejvhodnější asteroid(y) pro výzkum lidskou posádkou.


University of Arizona, Tucson

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv