^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Úspěšně na povrchu

Miloš Tichý - 24. 9. 2018 | přístupy: | vytisknout článek

Japonská kosmická agentura JAXA potvrdila úspěšné přistání robotů na povrchu planetky Ryugu.

Sonda se v pátek přiblížila k povrchu tělesa na pouhých 55 metrů a vypustila kontejner MINERVA-II 1, který obsahoval dva roboty - Rover-1A a Rover-1B.  Každý z robotů važí zhruba jeden kilogram a jsou vybaveny kamerami, teplotními senzory, gyroskopem a pro měření zrychlení i akcelerometrem (dalo by se říci podobným vybavením,jako jsou vybaveny moderní  sportovní hodinky, pozn. autora). Každý z robotů měří cca 18 centimetrů v průměru.

Během sestupu byly pořízeny i snímky, které přinášíme:

Rover-1B získal tento obrázek 21. září, krátce po oddělení od kosmické lodi. Na obrázku je znázorněna plocha asteroidu Ryugus, jak je vidět z výšky cca 55 metrů. Mlhavý horní levý region je způsoben odrazem slunečního světla. 

 

Unikátní obrázek, na kterém je současně planetka Ryugu (dole) a sonda Hayabusa2. Ačkoli je tento obraz rozmazaný, protože rover se otáčel, je sonda Hayabusa2 je vidět nad asteroidem Ryugu na této fotografii pořízené prostřednictvím robota Rover-1A krátce poté, co se oddělil od své mateřské kosmické lodi 21. září 2018

Povrch planetky Ryugu zachycený robotem Rover-1A dne 22. září 2018 - mírné rozmazání je způsobeno tím, že robot poskakoval na další místo. Jasná bílá oblast je způsobena slunečním zářením, zatímco modrá oblast je zkreslení/distorze obrázku, také způsobené slunečním světlem.

Na planetce je poněkud problém s malou gravitací (je asi 60 000 krát menší než je na Zemi), a tak roboti po planetce poskakují. Jeden skok umožňuje přesun po povrchu asi až o 15 metrů a celé to trvá přibližně čtvrt hodinku.

Další přístroje na vysazení na povrch planetky ještě čekají. Modul MASCOT by měl přistávat počátkem října, robot Rover-2 obsažený v MINERVA-II 2 až někdy během roku 2019.

Zdroj: JAXA/Hayabusa2 a spolupracující instituce

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv