^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

TELESKOP KLENOT DOSÁHL DOSPĚLOSTI A HLÍDÁ ASTEROIDY

Jana Tichá - 12. 12. 2019 | přístupy: | vytisknout článek

Teleskop KLENOT, druhý největší dalekohled v České republice, dosáhl hranice dospělosti, tj. 18 let provozu (2001 – 2019). KLENOT a celá jihočeská Observatoř Kleť slouží nepřetržitě jako kosmická hlídka. Potvrzuje, ověřuje a zpřesňuje dráhy potenciálně nebezpečných asteroidů, těles, která střetem se Zemí mohou ohrozit naši civilizaci.

Blízkozemní planetky, se staly fenoménem v posledním desetiletí. Na Observatoři Kleť se však systematicky sledují již čtvrt století. Právě první kvalitní výsledky oceněné v 90. letech na mezinárodním fóru přivedly tým astronomů z Kleti pod vedením ředitelky Ing. Jany Tiché k rozhodnutí vybudovat na Kleti nový, větší a moderní teleskop.  Tak se zrodil projekt KLENOT s teleskopem o průměru hlavního zrcadla 1,06 metru, druhým největším dalekohledem v České republice. Jeho “rodiči” jsou ředitelka Hvězdárny Jana Tichá a vedoucí astronom Observatoře Kleť Dr. Miloš Tichý. “Kmotrem” KLENOTu je pak Dr. Brian G. Marsden, celosvětově uznávaný expert na výpočty drah planetek a komet z Harvard Center for Astrophysics. Observatoř Kleť je zřizována Jihočeským krajem, část prostředků na teleskop byla získána z grantů.

Hlavní změnou v práci Observatoře Kleť bylo zprovoznění nového velkého teleskopu KLENOT, zbudování jeho nové počítačem ovládané paralaktické montáže a instalace výkonné elektronické CCD kamery. Následovaly změny v IT vybavení, systému zpracování, výběru vhodných objektů ke sledování až po systém identifikace pozorovaných těles, vše podloženo vlastním speciálním softwarem. Projekt KLENOT získal značné renomé po celém světě. Astronomové z Observatoře Kleť připravují další vylepšení a zefektivnění pozorovacích technik.

teleskop KLENOT

Za 18 let pozorování s teleskopem KLENOT získali jihočeští astronomové z Kleti více než 26 tisíc přesných astrometrických měření několika stovek blízkozemních asteroidů. Zároveň objevili tři dosud neznámé blízkozemní asteroidy, jeden zvláštní asteroidální objekt na kometární dráze a 120 planetek hlavního pásu. Mezi nejzajímavější sledovaná tělesa patřil už v roce 2004 asteroid Apophis, který nás těsně, leč bezpečně mine v roce 2029, nebo asteroid 2018 WG, jeden z pouhých osmi blízkozemních asteroidů, které kolem nás prolétly blíže, než se pohybují geostacionární družice, a to pouhých 25 tisíc kilometrů nad povrchem Země.

Pomyslné plnoletosti by teleskop KLENOT shodou okolností dosáhl přesně 17. listopadu 2019, tedy v den 30. výročí sametové revoluce. Se svobodou a nově otevřenými možnostmi celoevropské a celosvětové spolupráce má projekt KLENOT mnoho společného. Tým jihočeských astronomů nasbíral velkou část zkušeností, nejnovětších poznatků, podnětů
a inspirace právě u kolegů v USA a v centru pro sledování planetek při Mezinárodní astronomické unii (Minor Planet Center of the International Astronomical Union).
V současnosti astronomové z Observatoře Kleť v oboru sledování blízkozemních asteroidů úzce spolupracují s Evropskou kosmickou agenturou (European Space Agency) a astronomy ze Španělska a Německa. Současný kontrakt potrvá do roku 2021 a pravděpodobně bude pokračovat. Jeho součástí je též pozemní pozorovací podpora kosmické mise ESA Hera
k asteroidu Didymos a jeho satelitu.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv