^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

SVĚTOVÝ DEN ASTEROIDŮ NA OBSERVATOŘI KLEŤ

Miloš Tichý - 30. 6. 2015 | přístupy: | vytisknout článek

První vyhlášený Světový den asteroidů připadá na 30. června 2015, na den výročí Tunguzské katastrofy, největšího dopadu asteroidu na Zemi v nedávné historii lidstva. Cílem tohoto dne je seznámit širokou veřejnost s asteroidy, upozornit na nebezpečí, které nám z jejich strany hrozí, vysvětlit, co můžeme udělat pro ochranu naší planety, naší společnosti, rodin a budoucích generací a zároveň podpořit vědecké projekty zaměřené na jejich výzkum a na technologie "řešení" případného problému

Ke Světovému dni asteroidů (Asteroid Day) a související deklaraci se přihlásila řada astronautů v čele s Rusty Schweickartem z Apolla 9, vědců, laureátů Nobelových cen, techniků i umělců. Jednou z tváří Asteroid Day je též Brian May, jeden ze zakladatelů skupiny Queen a zároveň astrofyzik.

Do oslav se můžete zapojit i Vy. Jak? Observatoř Kleť, jejíž výzkum je zaměřen právě na blízkozemní planetky, bude Světový den asteroidů (SDA) slavit 1. července 2015 otevřením nové letní expozice s názvem ASTROLÉTO NA KLETI – RANDE S KOMETOU. Je připraveno šest komentovaných prohlídek (od 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 a 15.30 hodin). Tento slavnostní den má i speciální vstupné - v rámci oslavy SDA je jednotné vstupné 10,- Kč na osobu.

A proč mise Rosetta ke dni asteroidů? Přistání modulu Philae přímo na jádru komety slouží i jako technologický test k případnému přiblížení či přistání sondy na blízkozemní planetce.

V rámci prohlídky se seznámíte s výzkumným programem Observatoře Kleť zaměřeným na blízkozemní planetky, uvidíte planetky zblízka z kosmických sond a v případě jasného počasí se podíváte v projekci na povrch naší nejbližší hvězdy Slunce.

Observatoř Kleť, pobočka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích, se v oblasti astronomie a příbuzných přírodních věd věnuje prezentaci poznatků pro širokou veřejnost a vlastnímu výzkumnému programu. Zřizovatelem je Jihočeský kraj.

Přijďte podpořit tento výzkum.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv