^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Srážka s 2008TC3 a co potom !?

Jana Tichá - 11. 10. 2008 | přístupy: | vytisknout článek

V úterý 7.října 2008 jsme se srazili s planetkou. Vůbec poprvé v historii astronomie jsme o tělese na kolizní dráze a budoucí srážce věděli předem. Naštěstí pro lidstvo se jednalo jen o třímetrový balvan.

Planetku, která dostala předběžné označení 2008 TC3 objevili astronomové v rámci arizonského programu hledání blízkozemních asteroidů Catalina Sky Survey, viz. předchozí článek Není bolid jako bolid aneb srážka s planetkou. Během 19 hodin od objevu zásluhou rychlých informací z Minor Planet Center (MPC) získali pozorovatelé z 26 profesionálních a sofistikovaných amatérských observatoří 570 přesných měření pohybu asteroidu, poslední z nich jen 57 minut před impaktem, tj. než asteroid vstoupil do zemského stínu. To umožnilo odborníkům z NASA vypočítat velmi přesný čas a polohu vstupu tělesa do zemské atmosféry. Maličký, jen několikametrový asteroid 2008 TC3, vlastně velký třímetrový balvan, vstoupil do zemské atmosféry ve 2:46 hodin UT 7.října 2008. Pohyboval se přitom rychlostí 12,8 kilometrů za sekundu, čili 46 tisíc kilometrů za hodinu, pod sklonem 19 stupňů.


dráha planetky 2008 TC3 ve sluneční soustavě - modrá kuželosečka (NASA/JPL)

Naštěstí, vzhledem ke svým malým rozměrům bez nebezpečí a následků pro naši civilizaci explodoval a rozpadl se ještě v atmosféře, desítky kilometrů nad povrchem Země. Energie uvolněná explozí i tak dosahovala 1,1 - 1,2 kilotun, čili síly malé jaderné nálože.

Naneštěstí pro astronomy se tak stalo nad severním Súdanem, v africké zemi, kde má absolutní většina obyvatel, bohužel, úplně jiné starosti.

Přesto se dosud podařilo získat několik pozorování potvrzujících jasný záblesk spektakulárního bolidu. Zřejmě první z nich přišel od holandských aerolinek KLM. Posádka jejich letadla nacházejícího se cc. 1400 kilometrů jihozápadně od místa předpovězeného vstupu tělesa do atmosféry zaznamenala krátký jasný záblesk těsně před předpovězeným časem impaktu.

Astronom Peter Brown z University of Western Ontario nalezl už při první rychlé kontrole dat z několika infrazvukových stanic detekci vzdušné vlny v Keňské infrasonické síti odpovídající místu a času impaktu.

Záznam střetu asteroidu se Zemí byl nalezen též v datech z meteorologické družice Meteosat-8 (Meteosat-8 Rapid Scan Service). Tyto snímky potvrzují, že asteroid vstoupil do zemské atmosféry, tak jak astronomé předpověděli. Jeví se, že nejteplejší zaznamenané místo v atmosféře (IR signál) a optický záblesk (HRV signál) se nacházejí na různých místech dráhy asteroidu atmosférou a jsou od sebe vzdáleny cc. 23 kilometrů. Záznam v datech z Meteosatu nalezl Z. Charvát z ČHMU v Praze.


infračervený snímek záblesku vstupu planetky 2008 TC3 do zemské atmosféry (EumetSat)


kanál HRV družice Meteosat 8


natural-color RGB snímek z družice Meteosat 8 - složený ze 3 kanálů (EumetSat)


polohy infračerveného a optického záblesku, čili nejteplejšího místa a světelného záblesku (EumetSat)

Samozřejmě pokračují práce na analýze astronomických snímků asteroidu 2008 TC3 pořízených ještě před vstupem tělesa do zemské atmosféry. Tak už se například začala zpracovávat světelná křivka asteroidu. Jedná se zřejmě o jeden z nejrychlejších známých rotátorů (tumblerů). Pomocí 4,2-m W. Herschel Telescope bylo pořízeno spektrum asteroidu 2008 TC3. Později se určitě dozvíme víc.

Z hlediska výzkumu NEO se toho hodně povedlo. Těleso na kolizní dráze (byť maličkých rozměrů) bylo zachyceno na sérii snímků, rychle nalezeno, změřeno, odesláno do celosvětové centrály pro sledování planetek (MPC), rychle uvědoměni další astronomové věnující se následné astrometrii i další odborníci přes přesné výpočty drah a střety se Zemí. To bylo docela dobré "cvičení civilní ochrany", ač (i když) bylo o počátku jasné, že jde o velmi malé a tedy bezpečné těleso. To vše během necelého jednoho dne. A co dál? Zřejmě neexistovala organizace, která by byla schopná dopravit se bleskurychle na předpokládané místo dopadu a napozorovat onen asi docela pěkný bolid. Někteří kolegové v internetových diskuzích vkládali naděje do CNN či americké armády, leč nestalo se. Nevím o tom, že by v Súdánu byla funkční hvězdárna, astronomická společnost či něco podobného. Koneckonců pozoruhodné bylo už jen upozornění pro posádky letadel KLM které se mohly nacházet poblíž místa impaktu hlavním leteckým meteorologem KNMI Jacobem Kuiperem. Astronomové vkládají naděje též do dat z vojenských satelitů, které by pro studium tak důležitého úkazu zřejmě budou rychle zpřístupněny.


animace pohybu planetky 2008 TC3 na hvězdném pozadí
(0.57-m reflektor + CCD kamera SBIG ST-8, Observatoř Kleť)

Je vidět že první část tj. "najít - sledovat - spočítat" astronomové umí dobře. Pro tu druhou tj. "co dál dělat, kdo to rozhodne a převezme odpovědnost" až astronomové vypočítají další a možná větší budoucí impakt asteroidu - je pole stále otevřené a je jen dobře, že Výbor pro blízkozemní objekty (Committeee on NEOs) při Association of Space Explorers v čele s americkým astronautem Rusty Schweickartem připravuje "manuál pro podobné situace" pod hlavičkou OSN (UN COPUOS).

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv