^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

SATELITY PLUTA P4 a P5 POJMENOVÁNY aneb KERBEROS a STYX.

Jana Tichá - 2. 7. 2013 | přístupy: | vytisknout článek

Mezinárodní astronomická unie (IAU) oznámila oficiálně schválená jména 4. a 5. měsíčku Pluta, objevených v roce 2011 a 2012.

Jména navrhl objevitelský tým na základě veřejného hlasování s rozsáhlou častí. Měsíčky Pluta až doposud známé jako P4 a P5 byly pojmenovány Kerberos a Styx.

Čtvrtý a pátý měsíček Pluta byl objeven v letech 2011 a 2012, v rámci pozorování Pluta s NASA/ESA Hubble Space Telescope Wide Field Camera 3. Kerberos se nachází mezi drahami dvou větších měsíců Nix a Hydra, objevených Hubblem v roce 2005. Styx najdeme mezi Charonem, největším a nejvnitřnějším měsícem Pluta a Nix. Oba nejnovější měsíčky obíhají kolem Pluta po téměř kruhových drahách v rovině ostatních satelitů Pluta. Průměr Kerbera je odhadován mezi 13 až 34 kilometry, zatímco Styx má nepravidelný tvar odhadem mezi 10 a 25 kilometry.

Jména dvou nejnovějších satelitů Pluta se dle zásad Mezinárodní astronomické unie vybírala z klasické antické mytologie, konkrétně ze jmen vztahujících se k podsvětí, říši, kde dlí duše zemřelých. Veřejné soutěže o návrh nejlepších a nejvhodnějších jmen pro satelity P4 a P5, organizované pod patronátem šéfa objevitelského týmu Marka Showaltera se zúčastnilo 450 324 hlasů s 30 000 návrhy. Na prvních třech místech zabodovala jména Vulcan, Cerberus a Styx.

Navržená jména poté diskutovali členové Working Group for Planetary System Nomenclature a Committee of Small Body Nomenclature, dvou pracovních skupin IAU věnujících se společně jménům trpasličích planet.

Oficiálně schválenými jmény jsou výsledně Kerberos pro P4 a Styx pro P5. Styx je jméno bohyně vládnoucí nad řekou ohraničující podsvětí a jejím zosobněním. Kerberos byl trojhlavý pes, který hlídal vstup do posvětí. Protože už existuje asteroid (1865) Cerberus, je u satelitu Pluta použit řecký pravopis Kerberos.

Jméno Vulcan (Vulkán) sice získalo v hlasování veřejnosti nejvíce hlasů, ale použito nebylo. Jednak nezapadá do mytologického schématu systému Pluta a jeho měsíců, protože nemá nic společného s podsvětím. Navíc název Vulcan se používal pro hypotetickou planetu, předpokládanou v 19. století mezi Sluncem a Merkurem, a termín “vulcanoid” se nadále užívá pro asteroidy obíhající kolem Slunce uvnitř dráhy Merkuru.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv