^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Pulec a planetka

Miloš Tichý - 14. 5. 2010 | přístupy: | vytisknout článek

Přesněji by název měl znít pulec, planetky a družice. Ale pěkně popořádku.

WISE je kosmický teleskop NASA zkoumající oblohu v infračervené oblasti (WISE = Wide-field Infrared Survey Explorer). Nyní se tento přístroj zaměřil na mlhovinu Pulec, oblast vznikajících hvězd. Tato mlhovina se nachází v souhvězdí Vozky 12 tisíc světelných let od Země.

Snímky plošně rozsáhlých objektů jako jsou mlhoviny se nepořizují jako jeden snímek, ale skoro vždy je výsledný snímek složen z několika snímků jako mozaika. Občas se může stát, že kromě zamýšleného objektu se na snímku objeví i něco neočekávaného.

A to se stalo i v tomto případě. Na snímku se objevila i planetka z naší sluneční soustavy, vlastně hned dvě. A nejen ony.

Ale pěkně popořádku. Planetka (1719) Jens je na snímku vidět jako řada zelenožlutých bodů v obdélníku vlevo nahoře na snímku. Druhá planetka se pohybuje nad středem, opět jako řada zelenožlutých bodů.

A to není vše. Na snímku je ještě zachycena i družice. Ta se pohybuje s ohledem na její vzdálenost, vlastně by se mělo říci blízkost, od WISE rychleji, proto se na snímku jeví jako čárka. Pro názornost na detailu snímku je v oválku. Snímek družice je jen jednoduchý, čili byla zachycena jen na jednom obrázku na rozdíl od planetek.

Planetky byly zachyceny na více obrázcích. Celkem bylo v oblasti pořízeno dvacet pět snímků, a to ve všech čtyřech oblastech vlnových délek snímaných WISE, ze kterých byl výsledně složen snímek. WISE zachytil planetku (1719) Jens na 11 snímcích.

Pokud jde o barevné podání, originální snímky byly upraveny následovně: infračervená na 3,4 mikronech je znázorněna modře, vlnová délka 4,6 mikronů je zelenomodrá, 12 mikronů zelená a na 22 mikronů červená.

Planetka (1719) byla objevena v roce 1950. Je planetkou hlavního pásu mezi Marsem a Jupiterem o průměru 19 kilometrů, rotační periodou 5,9 hodin, a oběh kolem Slunce ji trvá 4,3 roku.

Zdroj: NASA


Předchozí články o WISE:

Mise WISE aneb na planetky z vesmíru (23.01.2010)
KOMETA WISE (12.02.2010)
ZASE WISE (20.02.2010)

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv