^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Půjdeme na přistání aneb opět Ryugu

Miloš Tichý - 20. 9. 2018 | přístupy: | vytisknout článek

Během srpna 2018 byla postupně vybrána místa jako kandidáti na přistání jednotlivých modulů sondy Hayabusa2 na planetce Ryugu.

Situace není vůbec jednoduchá, protože na povrchu planetky je poměrně velké množství větších balvanů, jak ukazuje následující obrázek.

každý zelený křížek na povrchu planetky Ryugu představuje balvan větší než 8 metrů

Celkem byly zatím vybrány tři lokality pro tři experimenty. Hlavním je vlastní sběr vzorků, který by se měl udát v lokalitě označené L08 (jako záložní varianty slouží L07 a M04). Pro modul MASCOT byla vybrána lokalita MA-9 a pro modul Minerva N6, v obou těchto případech s ohledem na velikost území bez záložních variant.

Pokusný sestup k povrchu se udál 12. září 2018, kdy sonda sestoupila až na výšku 600 metrů nad povrchem planetky a následně se začala zvedat. Příčinou bylo, že laserový výškoměr LIDAR nebyl schopen měřit vzdálenost mezi asteroidem a sondou a hrozilo tak její poškození. Následně se sonda vrátila na původní orvitu ve výšce 20 km a dle japonské kosmické agentury JAXA stav kosmické lodi je normální. Bude následovat revize postupu při sestupu a kontrola veškerého nastavení, aby se přišlo na to, proč LIDAR nepracoval jak měl.

detail "hlavního" přistávacího území odkud se budou odebírat vzorky pro transport na Zemi

Přistání na planetce je plánováno na první polovinu října…

 

Zdroj včetně obrázků: Kindai University, JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University. University of Aizu, AIST

 

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv