^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

PLUTO, NIX A HYDRA

Jana Tichá - 24. 6. 2006 | přístupy: | vytisknout článek

A Cháron, samozřejmě. Dva malé satelity Pluta, objevené loni, už byly pojmenovány.

Jasnější, vnější satelit s předbězným označení S/2005 P 1 dostal jméno Hydra a slabší a vnitřní z dvojice objevených malých satelitů, označovaný jako S/2005 P 2 se už nyní jmenuje Nix.

Jak známo z klasické řecké mytologie, Hydra je strašlivý netvor s hadím tělem a devíti hlavami. Nix pak je bohyně temnot, noci a též matka Chárona. Obojí se k podsvětnímu božstvu Plutu docela hodí.

Stejně jako mytologické jméno PLuto v sobě zároveň ukrývá iniciály Percivala Lowella, na jímž založené observatoří bylo Pluto objeveno, tak první písmena mytologických jmen Nix a Hydra jsou zároveň "iniciálami" kosmické sondy New Horizons směřující k Plutu a první písmeno H ve jménu Hydra je zároveň i poctou pro HST, použitý k objevu těchto malých satelitů.

Jména navrhli objevitelé A. Stern, H. Weaver a spol. a byla schválena příslušnou komisí Mezinárodní astronomické unie (WGPSN).

Jen pro zajímavost, milovníci astronomie určitě vědí, že Hydra je jménem jednoho ze souhvězdí naší oblohy, a existuje dokonce i jméno Nyx (ač s jiným pravopisem) pro blízkozemní planetku 3908. Kde se taky mají ta mytologická jména pořád brát :-)

Oba malé satelity Pluta byly objeveny na snímcích pořízených Hubblovým kosmickým teleskopem (HST) v roce 2005 (viz článek Opět Pluto). Následná pozorování i archívní snímky z HST z roku 2003 potrvdily jak objev satelitů tak umožnily přesnější výpočet dráhy. Jejich téměř kruhové dráhy leží ve stejné rovině s dráhou velkého Plutova měsíce Cháronu, ale dva a třikrát dál od mateřského tělesa. To svědčí pro společný původ všech tří satelitů. Další zkoumání s pomocí HST však nevedlo k nalezení případných dalších měsíčků Pluta.


Umělecká představa dvou nových satelitů nad povrchem Pluta (obrázek:NASA/ESA/G. Bacon)

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv