^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Pluto a prstence !?

Miloš Tichý - 25. 2. 2006 | přístupy: | vytisknout článek

Výzkum Pluta na Southwest Research Institute (SwRI) v coloradském Boulderu zdárně pokračuje - a to s překvapivými výsledky.

Tým, vedený Alanem Sternem, analyzoval pravděpodobný vznik měsíce Charon i nově objevených malých satelitů Pluta.

Současný scénář vzniku Charona předpokládá obří srážku, při které vznikl plutův měsíc Charon a zároveň i dva nedávno objevené měsíčky. Ze závěru studie vyplývá i další zajímavá skutečnost. Z impaktu vyvrženého materiálu by kolem Pluta mohla býti vytvořena soustava prstenců.


Image credit: Painting by Don Davis

Alan Stern v časopise Nature uvádí, že předpoklad vzniku malých satelitů současně s Charonem je poměrně věrohodný. Je založen na skutečnosti, že dráhy malých měsíčků jsou přibližně kruhové a nadto ve stejné rovině kolem Pluta jako je rovina oběhu Charona, a navíc jsou poblíž dráhové rezonance s tímto největším měsícem Pluta.

Celý výpočetní test tohoto scénáře bude založen na dráhových elementech všech měsíčků, na měření jejich rotačních period, a na určení jejich hustot a složení povrchových vrstev těles.

Srážky a to jak velkých tak malých těles, hrají podstatnou úlohu ve vývoji naší sluneční soustavy. Velké srážky jsou zkoumány formou počítačových simulací, menší srážky jsou připravovány a analyzovány ve specializovaných laboratořích. Analýza systému Pluto-Charon-2 nové satelity může vnést i více světla do teorie o zformování našeho Měsíce.

S ohledem na narůstající množství informací o tělesech Kuiperova pásu v posledních letech (spíše měsících) je zřejmé, že počet objevených dvojitých-trojitých-čtveritých i vícenásobných systémů v Kuiperově pásu bude postupně narůstat (samozřejmě s ohledem na zlepšující se pozorovací techniku). Nadto doposud neznáme, kolik procent těles v Kuiperově pásu má své satelity, či dva, či tři ...

Nalezení malých satelitů i těles Kuperova pásu není vůbec jednoduché. S ohledem na jejich vzdálenost od Slunce jde o tělesa velmi slabá, nadto mnohdy jsou přezařována tělesy mateřskými.

Autoři studie se nyní chtějí zaměřit (s užitím Hubblova kosmického teleskopu) i na další zajímavou skupinu ve sluneční soustavě - Kentaury. Těch známe doposud na 160. Zatím u žádného z nich měsíček objeven nebyl. Ale co není, může, a poměrně brzy, být.

Ještě na chvilku zpět k předpokládaným prstencům kolem Pluta. Pokud by následná pozorování tuto, doposud teoretickou, myšlenku potvrdila, šlo by o první "kamenné" těleso s prstenci (prstence až doposud "vlastní" jen obří plynné planety -Jupiter, Saturn, Uran a Neptun).

Zdroj: SwRI News


Předchozí článek o objevu dvou nových satelitů Pluta najdete ZDE.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv