^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Planetky na síti

Jana Tichá - 1. 1. 2001 | přístupy: | vytisknout článek

Planetky neboli asteroidy patří mezi velmi zajímavá tělesa sluneční soustavy a naše znalosti o nich se dynamicky rozšiřují. K pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem přibyly poznatky o asteroidech v blízkosti Země i transneptunických tělesech za drahou Neptunu. Do výzkumu planetek mohutně zasáhly možnosti internetu.

Základní stránkou, na které určitě stojí zato začít pátrání po planetkách na síti, je stránka Minor Planet Center, mezinárodního centra pro sledování planetek a komet spravovaného Mezinárodní astronomickou unií a Harvad-Smithsonianskou observatoří v Cambridge v Massachusetts, kterou najdete na adrese http://cfa-www.harvard.edu/iau/mpc.html. Rozsáhlé stránky MPC obsahují seznam všech číslovaných planetek s uvedením objevitelů, data objevu a případně i jména, seznamy planetek se zvláštními typy drah tj. blízkozemní asteroidy rozdělené dále na planetky typu Amor, Apollo, Aten, potenciálně nebezpečné asteroidy (PHA), transneptunická tělesa, Kentaury či Trojany včetně dráhových elementů. Interaktivně si lze spočítat efemeridu vybrané planetky pro dané pozorovací místo na Zemi, prostřednictvím ftp stáhnout soubory obsahující dráhové elementy planetek a použít je jako zdroj dat pro své programy. Stránky doplňuje možnost interaktivně si spočítat dráhu planetky z vlastních změřených pozic, přehled pokrytí oblohy hledacími projekty, abyste věděli, kde už hledal někdo těsně před vámi, či rady pro astronomy, kteří chtějí začít s astrometrií planetek. Stránky nabízejí i soubor schémat zobrazujících rozložení planetek ve vnitřní a vnější oblasti sluneční soustavy a grafů v členění dle jednotlivých parametrů drah. Blízkozemním tělesům je věnována část stránek nadepsaná the NEO Page, obsahují přehledy nejtěsnějších minulých i budoucích těsných přiblížení planetek a komet k Zemi, data posledních pozorování jednotlivých těles i data pro nově objevené kandidáty na blízkozemní tělesa. Je zde volně přístupná i část publikací Minor Planet Center – tj. elektronické cirkuláře obsahující pozorování a dráhy jednotlivých zajímavých planetek a komet, další část služeb MPC určených převážně profesionálům je ovšem už jen pod heslovaným (placeným) přístupem. Souhrnně lze říci, že stránky Minor Planet Center nabízejí rozsáhlé možnosti jak si vyhledat co nejvíce údajů o planetkách, ovšem bez obrázkových show a efektů, a slouží věrně jak profesionálům tak amatérům v oboru.

Pro zájemce o blízkozemní tělesa lze doporučit i stránku NEO kanceláře NASA (NASA’s NEO Program Office) umístěné na Jet Propulsion Laboratory na adrese http://neo.jpl.nasa.gov. Také zde najdete spoustu přehledů blízkozemních objektů, statistiky, rozdělení dle typů drah, odkazy směřující na skupinu dynamiky sluneční soustavy při NASA/JPL nabízejí možnosti výpočtů efemerid těchto těles, výběr objektů vhodných pro pozorování aj. Jako lahůdku pro „hračičky“ nabízí tato stránka pod odkazem Orbits 3D animované znázornění drah planetek a komet.

Ze stránek jednotlivých projektů zaměřených na hledání planetek bych asi měla zmínit pět největších. Všechny jsou prvotně zaměřeny na hledání blízkozemních asteroidů a všechny se nacházejí na území USA.

Jde o:

LINEAR - http://www.ll.mit.edu/LINEAR
Spacewatch - http://www.lpl.arizona.edu/spacewatch/
LONEOS - http://asteroid.lowell.edu/asteroid/loneos/loneos_disc.html
NEAT - http://huey.jpl.nasa.gov/~spravdo/neat.html
CSS - http://www.lpl.arizona.edu/css/

Na všech stánkách najdete základní informace o projektu, používaných dalekohledech, CCD kamerách, přehledy nejzajímavějších objevů, vybrané snímky aj. Podle mého názoru asi nejpropracovanější je stránka arizonského projektu Spacewatch. Koneckonců je to nejdéle fungující projekt z výše uvedených. LINEAR je v současnosti jednoznačně nejvýkonnějším hledacím projektem na světě, ze stránek projektu LONEOS najdete odkazy na další planetkové „služby pro pozorovatele“, tentokrát na Lowell Observatory – dráhové elementy planetek, výpočty efemerid, výběr objektů pro pozorovatele aj.

A pokud chcete vidět nějakou planetku zblízka máte na výběr z těch, u nichž už byly kosmické sondy – tj. planetky (951) Gaspra, (243) Ida, (253) Mathilde, (9969)Braille a (433) Eros. Já za sebe doporučuji tu nejaktuálnější, tj. Erose právě sledovaného kosmickou sondu NEAR-Shoemaker na stránce http://near.jhuapl.edu.

Nebo, druhá možnost, radarovým pozorováním planetek je věnována stránka http://echo.jpl.nasa.gov, z novinek tu najdete například asteroid (216) Kleopatra.

Velmi dobrým shrnutím výzkumu blízkozemních objektů je zpráva připravená astronomy (nejen britskými) pro britskou vládu pod názvem UK NEO Task Force Report a najdete ji na adrese http://www.nearearthobjects.co.uk.

Teď to vypadá, že planetky rovná se asteroidy v blízkosti Země. Ale to neplatí. Zajímavá tělesa jsou i daleko od nás, až za drahou Neptunu. Velmi pěknou úvodní stránkou je stránka věnovaná objektům Kuiperova pásu čili transneptunickým tělesům (odborníci se neshodli na jednom názvu) připravená Davidem Jewittem z University of Hawaii http://www.ifa.hawaii.edu/~jewitt/kb.html. Stránka obsahuje základní rozdělení těchto těles na klasická TNOs, plutina a tělesa rozptýleného disku, grafy a schémata, přehled objevů, snímky, výsledky fyzikálních pozorování i další odkazy.

Oblast sledování planetek je oborem v němž jsou výsledky českých astronomů nepřehlédnutelné i v zahraničním srovnání. Proto se na závěr můžeme vrátit domů a zmínit několik stránek českých institucí věnovaných planetkám. Hvězdárna Kleť, pobočka českobudějovické hvězdárny, uvádí informace o výsledcích svého dlouhodobého planetkového programu tj. objevy planetek na Kleti (497 číslovaných planetek k lednu 2001), jejich jména, citace, vybrané objevy těles se zajímavými typy drah, výsledky astrometrie blízkozemních asteroidů včetně znovuvyhledávání dlouho nepozorovaných NEOs, astrometrii jasnějších transneptunických těles a Kentaurů, snímky planetek aj. na stránkách http://www.klet.org (anglicky) a http://www.hvezcb.cz (česky). Kleťské planetky převažují i na stránce České astronomické společnosti shrnující česká a slovenská jména planetek http://planetky.astro.cz pod názvem Planetky z českých luhů a hájů. Výsledky ondřejovského programu fotometrie blízkozemních asteroidů naleznete na stránce http://sunkl.asu.cas.cz/~ppravec/. Informace o dynamice sluneční soustavy, o vlivu Yarkovského efektu na pohyb planetek aj. lze najít na stránkách University Karlovy http://astro.mff.cuni.cz/davok/davok.htm.

Takže vzhůru po internetu do říše planetek.

Jana Tichá

 

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv