^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

PHA 2014 HQ124 aneb CO TO ZASE AMY NAŠLA?

Jana Tichá - 8. 6. 2014 | přístupy: | vytisknout článek

Asteroid nově objevený NASA dnes (tj. 8. června 2014) bezpečně míjí Zemi ve vzdálenosti 3x větší než je vzdálenost Měsíce od Země, tj. 1,25 milionů kilometrů.

Takových blízkozemních asteroidů už bylo samozřejmě objeveno vícero a mnohých z nich jsme psali. Tento je zajímavý jednak svou velikostí (dosti slušný odhad se pohybuje mezi 250 až 400 metry), neboť většinu takto blízkých průletů naštěstí provozují asteroidy daleko menší. Vzhledem ke své velikosti a blízkému průletu patří mezi PHAs - potenciálně nebezpečné asteroidy. Zajímavý je taktéž způsob jeho objevu z kosmu, pomocí infračerveného kosmického teleskopu projektu NEOWISE, nikoliv klasicky prostřednictvím optického dalekohledu na povrchu Země. Nyní známý pod označením 2014 HQ124, podezřelý asteroid byl objeven 23. dubna 2014 NASA NEOWISE misí.

"Šance na srážku se Zemí je nulová," řekl Don Yeomans, manager NASA's Near-Earth Object Program Office z NASA Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně, v Kalifornii. "Ve skutečnosti je docela běžné, že asteroidy prolétají v blízkosti Země. Objekt o velikosti asteroidu 2014 HQ124 nás takto blízko mine jednou za několik let", dodal.

K výpočtu přesnější dráhy asteroidu už bylo nutné získat více než stovku následných (follow-up) astrometrických měření z celého světa. Vyloučena tak byla možnost srážky se Zemí až do roku 2200. K dalšímu upřesnění výpočtu budou třeba další data. Snad se i nám počasí už stabilizuje.


Donald Yeomans s autorkou článku a svou novou knihou

Yeomans též uvedl, že asteroid 2014 HQ124 je vhodným cílem pro radarová pozorování jak s NASA's Deep Space Network anténou v kalifornském Goldstone, tak z Arecibo Observatory na Portoriku, nejlépe co nejdříve po nejtěsnějším přiblížení 8. června. Radarová měření přinesou nejen zjištění tvaru a vzhledu asteroidu, ale měření vzdáleností a rychlostí asteroidu nejvíce pomohou přesnému určení dráhy.


"Vzhledem k tomu, že NEOWISE je kosmický teleskop, pozorující večerní a ranní oblohu na infračervených vlnových délkách, je zvlášť dobrý na vyhledávání velkých NEO, které míjejí Zemi relativně blízko," říká Amy Mainzer, šéfová NEOWISE v NASA JPL. "Použití infračervené části spektra umožňuje dobře odhadnout velikost objektu z množství odraženého světla. Asteroid 2014 HQ124 jej odráží slušné množství/podíl, a lze tak říci, že jde s největší pravděpodobností kamenný objekt."

Více se, doufám, dozvíme po zveřejnění radarových pozorování.

Zdroj: NASA

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv