^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Patnáctimetrová planetka se střetla se Zemí

Miloš Tichý - 17. 2. 2013 | přístupy: | vytisknout článek

V pátek 15. února 2013 se z hlediska blízkozemních objektů staly dvě zajímavé věci. Těsně nás minula planetka 2012 DA14 (jí jsou věnovány jiné články na tomto serveru) a zároveň se Země střetla ba přímo srazila s patnáctimetrovou planetkou.

Tyto dvě události, snad jen kromě data a tím, že obojí byly malé blízkozemní planetky, spolu nijak jinak dále nesouvisí. Srážka malé planetky se udála nad jižním Uralem na obloze ruského města Čeljabinsk v 04:20:26 hodin SEČ, čili ve dne čeljabinského času. Čas víme přesně mimo jiné i proto, že daný úkaz zachytili nejen obyvatelé dané oblasti jako jasný optický úkaz následovaný obrovskou rázovou vlnou, ale i celosvětově rozmístěné senzory, určené například na monitorování zemětřesení a případných podzemních jaderných výbuchů.

Rozměr planetky, která vnikla do atmosféry, se odhaduje mezi 15 a 17 metry v průměru. Její hmotnost byla mezi 7 až 10 tisíci tun. Výsledná energie výbuchu resp. výbuchů byla přibližně 500 kilotun TNT, což představuje 25 hirošimských atomových bomb. Rychlost vstupu do atmosféry byla 18 kilometrů za sekundu neboli 65 000 kilometrů za hodinu. Úctyhodná energie na tak malé těleso. Tato hodnota byla spočtena na základě infrazvukových detektorů na stanicích po celém světě. První záznam byl zaznamenán na Aljašce, vzdálené 6,5 tisíce kilometrů od výbuchu. Data ukazují na skutečnost, že celá událost od vstupu do atmosféry po vlastní výbuch trvala 32,5 sekundy (alespoň toto z dostupných dat spočetl Peter Brown z university v Západním Ontariu v Kanadě).


oblast srážky s 15-m planetkou (obrázek NASA)

Dle současných poznatků dochází k takovéto srážce jednou za 100 let. Je zajímavé, že podobný incident se naposledy udál nedaleko místa této události, na Sibiři v červnu 1908 (známá Tunguzka).

Samozřejmě se ihned po této události vyrojily spekulace, zda je souvislost mezi tímto výbuchem a přiblížením planetky 2012 DA14. Nyní už můžeme s jistotou říci, že souvislost není žádná, obě tato tělesa měla diametrálně odlišnou dráhu a společného jen to, že obě byla (a jedno i nadále je) tělesa blízkozemní.


Bolid nad Uralem na snímku z družice Meteosat-9

Tento jev nám názorně ukázal, že blízkozermní planetky jsou opravdu nebezpečné a že nejde jen o výmysl několika vědců..

Pro představu - nejmenší blízkozemní planetka objevená z území kontinentální Evropy má rozměr stejný jako těleso, co vybuchlo nad jižním Uralem (jde o planetku 2003 UT55 objevenou v říjnu 2003 teleskopem KLENOT na jihočeské Observatoři Kleť). Jak vypadá na snímcích většího dalekohledu 15-ti metrové těleso ve vzdálenosti cca 1 milion kilometrů ukazuje následující animace.


Animace ukazuje pohyb malého blízkozemního asteroidu (o průměru cca. 15 metrů) 2003 UT55 mezi hvězdami. Planetka 2003 UT55 typu Aten byla objevena v rámci projektu KLENOT Observatoře Kleť 26.října 2003.
Animace vyla vytvořena složením čtyř 4-sekundových expozic, pořízených 1,06-m KLENOT Teleskopem Observatoře Kleť. CCD kamerou Photometrics S300.
Zobrazené pole má velikost 10 x 7 úhlových minut, sever je nahoře a západ vpravo.
Pozorovatelé Jana Tichá, Miloš Tichý a Michal Kočer.

Zdroj: NASA, Observatoř Kleť

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv