^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

OBJEVEN ASTEROID S DOSUD NEJKRATŠÍ OBĚŽNOU DOBOU

Jana Tichá - 22. 5. 2004 | přístupy: | vytisknout článek

Úlovek tentokrát patří hledacímu programu LONEOS (the Lowell Observatory Near-Earth Object Search). Neobvyklý pohyb tělesa nově zachyceného 10.května 2004 zaznamenal pozorovatel Brian Skiff a rychle jej oznámil spolu s prvními pozorováními do Minor Planet Center. Na potvrzení objevu se poté podíleli astronomové z několika stanic na jihozápadě USA. Výsledná dráha byla uveřejněna v cirkuláři MPEC 13.května 2004.

Asteroid s označením 2004 JG6 je teprve druhým známým tělesem jehož dráha kolem Slunce leží celá uvnitř dráhy Země. Křižuje dráhy planet Venuše a Merkuru. Jeho oběžná doba je jen 184 dnů, tedy pouhých šest měsíců. V přísluní se přibližuje ke Slunci až na vzdálenost pouhých 0,29 AU čili 43 milionů kilometrů, tedy blíže než Merkur. Odhadovaná velikost 2004 JG6 je mezi 500 metry až 1 kilometrem.


Dráha planetky 2004 JG6 ve sluneční soustavě (autor: Tom Polakis)

Prvním potvrzeným objevem asteroidu s celou dráhou ležící uvnitř dráhy Země je objev projektu LINEAR označený 2003 CP20. (I o něm jsme loni informovali). Je sice větší než 2004 JG6, ale obíhá o něco málo dál od Slunce s oběžnou dobou 233 dní.

Někteří astronomové používají pro tato tělesa uvnitř dráhy Země souhrnný název Apohele, havajské slovo pro dráhu, které stejně jako už dobře známé typy blízkozemních asteroidů Amor-Apollo-Aten začíná od A. Zatím jsou ovšem dva první exempláře zahrnuté v katalogu Atenů, s nimiž mají společnou velkou poloosu dráhy menší než 1 AU.

William Bottke ze Southwest Research Institute usuzuje, že podobná tělesa tvoří pouze dvě procenta z populace blízkozemních asteroidů. Obtížně se objevují i dále sledují nejen proto, že jich je tak málo,ale i proto, že pro úhlovou blízkost ke Slunci při pohledu ze Země tráví většinu času na denní obloze nebo blízko Slunci pod obzorem na ranní či večerní obloze.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv