^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

NEOWISE

Jana Tichá - 18. 9. 2010 | přístupy: | vytisknout článek

Dnem 17.července 2010 dokončila WISE první úplnou přehlídku oblohy a zároveň už nalezla stovku dosud neznámých blízkozemních asteroidů.

Infračervená kosmická sonda WISE (viz Mise WISE...) mapuje nejen vzdálené galaxie či hnědé trpaslíky, ale též asteroidy a komety. Pořídila už tak pozoruhodnou kolekci planetek a komet, ať už známých nebo dříve neobjevených. Většina z nich patří do takzvaného hlavního pásu planetek mezi drahami Marsu a Jupiteru, ale malá část "úlovků" jsou blízkozemní asteroidy. Zkoumáním i jen malého vzorku blízkozemních těles se lze dovědět hodně o celé populaci - například jak se liší jejich rozměry či jaký je podíl světlých a tmavých těles.

"Děláme jakési "sčítání lidu" na malém vzorku blízkozemní populace. Získáme tak lepší představu o její rozličnosti a o vlastnostech jednotlivých těles" říká Amy Mainzer(ová) z JPL, vedoucí projektu NEOWISE zaměřeného na katalogizaci asteroidů sledovaných WISE.

Dosud WISE napozorovala řádově sto tisíc asteroidů, převážně z hlavního pásu, ale i blízkozemních. Většina z nich byly už známé objekty, leč více než 25.000 jsou nové objevy. Z nich je 116 dosud neznámých blízkozemních asteroidů - nových objevů WISE (ke konci srpna 2010).


Schéma ukazuje asteroidy a komety pozorované sondou NASA WISE.
(c) NASA/JPL-Caltech/ULCA/JHU

WISE nalezla 16 dosud neznámých komet, dlouhoperiodických i krátkoperiodických. Měření z WISE umožní vědcům studovat velikost jejich jádra, složení a hustotu. WISE bude také studovat Trojany, planetky pohybující se v libračních bodech soustavy Slunce - Jupiter. Sonda už jich napozorovala více než 800, a do konce celého projektu by měla napozorovat kolem poloviny ze všech 4.500 Trojanů. Získané výsledky mohou přispět k analýze a utřídění různých teorií o vývoji vnějších planet.

Všechna přesná měření asteroidů jsou zasílána do IAU Minor Planet Center, mezinárodního centrály pro planetky a komety, spolufinancovaným nyní NASA a sídlícím v Cambridge v Massachusetts. "Pro výzkum asteroidů je to fakticky vzrušující sezóna" říká Tim Spahr, který řídí Minor Planet Center. "WISE je dalším prostředkem pro objevování a poznávání populace planetek." Samozřejmě, pro potvrzování objevů z WISE je potřebná následná astrometrie poskytovaná sítí pozemních dalekohledů, včetně projektů Spacewatch a Catalina Sky Survey v Arizoně a Magdalena Ridge Observatory v Novém Mexiku, podporovaných NASA.

Některé z dosud detekovaných blízkozemních asteroidů jsou viditelně tmavé, ale je příliš brzy na určení jejich procentního podílu. Na druhou stranu žádný z asteroidů zaznamenaných WISE nebyl natolik tmavý, aby nemohl být zaznamenán pozemským teleskopem ve viditelné části spektra.

Pozorování v infračervené části spektra, jaké poskytuje WISE, je výhodné z několika důvodů. Zaprvé, pozorování v IR dává lepší odhady velikosti asteroidů, neboť IR záření je vlastně teplo vyzářené tělesem samotným a to přímo odpovídá jeho velikosti. Druhou výhodou IR je schopnost vidět tmavší asteroidy. Některé z nich jsou totiž černější než černé uhlí a tedy logicky neodrážejí skoro žádné viditelné světlo. WISE tak může vytvořit jakousi geologickou sbírku všemožných typů asteroidů v našem okolí. Výsledně tak WISE poskytne přibližné velikosti a složení pro stovky blízkozemních těles. V říjnu 2010 WISE dokončí jeden a půl přehlídky celé oblohy, takže se lze těšit na další výsledky.


BTW, takto vypadá Amy Mainzer, vedoucí projektu NEOWISE :-)


a takto vypadá v infračerveném světle (i se svým papouškem)
:-D
Použitá barevná škála zobrazuje nejteplejší části těla světle žlutě, nejchladnější fialově (vlasy, peří).

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv