^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

NEJSTARŠÍ ZNÁMÉ PLANETKY?

Jana Tichá - 23. 3. 2008 | přístupy: | vytisknout článek

Americkým astronomům se zřejmě podařilo identifikovat tři planetky patřící k nejstarším tělesům naší sluneční soustavy.

Na počátku sluneční soustavy byl diskovitý oblak horkého plynu zvaný sluneční pramlhovina. Jak plyny na okraji tohoto mlhovinného disku chladly, začaly z nich kondenzovat první pevné částice, které byly bohaté na vápník a hliník. Astronomové proto předpokládají, že nejstarší tělesa sluneční soustavy budou více obohacená právě těmito prvky. Jejich stopy, takzvané CAIs (calcium-aluminium-rich inclusions), světlé částice, které mohou být až centimetr velké, hledali odborníci nejprve v meteoritech. Bílé inkluze zaznamenali poprvé v meteoritu Allende z dopadu z roku 1969.


meteorit Allende

Astronomka Jessica Sunshine z University of Maryland a její kolegové se rozhodli pořizovat spektra povrchů planetek a hledat v nich stejné stopy jaké mineralogové našli v meteoritech - stopy CAIs tedy na vápník a hliník bohaté částečky. Spektrum, neboli barva(y) světla odraženého od povrchu planetky je různé při různém složení povrchu planetky a můžeme z něho na dálku usuzovat na minerály tam se nacházející.

Tým Jessicy Sunshine použil ke své práci NASA Infrared Telescope Facility se zařízením SpeX na havajské Mauna Kea. Poté srovnával získaná spektra povrchů planetek a spektra meteoritů ze sbírky v Smithsonian National Museum of Natural History. Ukázalo se, že několik planetek bohatých na CAI obsahuje 2 až 3krát víc CAI materiálu než kterýkoliv známý meteorit. Zdá se, že některé z nejstarších planetek přežily, víme kde jsou a byly by mimo jiné skvělými kandidáty pro budoucí kosmické sondy, které umožní odběr a návrat vzorků na Zemi. Mohli bychom tak získat podrobné informace o prvních několika milionech let existence naší sluneční soustavy.

SpeX survey pokračuje a tak se v budoucnu doufám dozvíme víc.

Zdroj: University of Maryland

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv