^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Našel se fragment po srážce s planetkou 2008 TC3

Miloš Tichý - 21. 2. 2009 | přístupy: | vytisknout článek

O prvním případu předpovězené srážky Země s planetkou jsme již psali. S ohledem na skutečnost, že šlo o třímetrové těleso se ani nepředpokládalo, že by po srážce mohlo něco z planetky zůstat. Leč skutečnost předčila očekávání.


Atmosférické efekty po srážce s planetkou 2008 TC3

Vše nakonec ohledně planetky 2008 TC3 skončilo happy endem. Podařilo se uskutečnit všechny tři kroky: nalézt - předpovědět a napozorovat srážku - naléz fragment tělesa po srážce. To se doposud nikomu na světě nepodařilo. Jediné, co bylo doposud uskutečněno, bylo nalezení fragmentů tělesa po pozorování bolidů a spočítání místa eventuelního dopadu, nikdy se před 2008 TC3 nepodařilo sledovat těleso ještě před jeho vstupem do atmosféry.


Spočtené místo srážky s planetkou 2008 TC3 (zdroj: Google)

Planetka 2008 TC3 byla objevena 6. října 2008, dvacet hodin před předpovězenou srážkou se Zemí. Srážka nastala 7. října 2008 ve 2 hod. 46 minut greenwichského času. Bolid spatřila posádka letounu KLM, a byl pozorován i na různých družicích, včetně meteorologického satelitu Meteosat-8.

Fragment byl nalezen studenty Univerzity v Chartůmu pod vedením dr. Shadadda, s užitím dat a výpočtů NASA.


Tým hledačů a fragment 2008 TC3

Než byly fragmenty nalezeny, dělal Peter Brown (univ. Ontario, Kanada) analýzy dle dostupných dat. S ohledem na skutečnost, že těleso explodovalo ve výšce 37 kilometrů nad zemským povrchem, předpokládalo se, že jde o poměrně křehký materiál, čili že 2008 TC3 se rozpadlo neobvykle rychle jakmile se střetlo s atmosférou. Proto šance na nalezení fragmentů byla poměrně malá.

Podobná srážka, přesněji chování tělesa v zemské atmosféře, byla sledována (ale bez předchozího objevu tělesa ještě kroužícího sluneční soustavou) v roce 2000 v Kanadě nad jezerem Tagish. Těleso bylo uhlíkatý chondrid, jemně změněný procesy během formování sluneční soustavy před 4,5 miliardami let.


Detail nalezeného fragment po srážce s planetkou 2008 TC3

Co se z nalezeného fragmentu můžeme dozvědět? Analýza nalezeného meteoritu nám může pomoci porozumět stavu mladé sluneční soustavy před více než 4 miliardami let, čili jaká v našem planetárním systému panovala teplota či jaké bylo jeho chemické složení.

Případ 2008 TC3 může být zvláště poučný a názorný, protože známe i přesnou dráhu mateřského tělesa ve sluneční soustavě před srážkou, čímž můžeme získat nejen dráhový vývoj tohoto tělesa do minulosti, ale zároveň i informaci o vzájemných vztazích některých druhů meteoritů a jejich oblasti vzniku ve sluneční soustavě.

U většiny jiných meteoritů o tomto můžeme jen spekulovat, zde si to můžeme přímo spočítat. Menší výjimku tvoří desítka bolidů, kde se po zaznamenání průletu atmosférou podařilo najít některé fragmenty a spočítat i předpokládanou dráhu v našem planetárním systému.

Zdroj: NASA, OSN


Předchozí články o 2008 TC3:

Není bolid jako bolid aneb srážka s planetkou

Srážka s 2008TC3 a co potom !?

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv