^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Mt. Lemmon aneb MLSS

Jana Tichá - 26. 3. 2005 | přístupy: | vytisknout článek

Tento nadpis jakoby vyvolával téměř kulinářské asociace. Ale citrón se v angličtině píše s jedním "m" a zkratka MLSS se nevztahuje k mlsání, ale jak jinak než k planetkám. Začátkem letošního roku se mezi novými objevy blízkozemních planetek z LINEARu, LONEOSu, Spacewatche, NEAT a CSS začaly objevovat úlovky nového pozorovacího programu. Jmenuje se Mt. Lemmon Survey. Nové jméno však neznamená ani úplně nové pozorovací místo ani úplně nové lidi.

Mt. Lemmon Survey (MLSS) je totiž úzce propojena se známou CSS - Catalina Sky Survey i se zde už představenou SSS - Siding Spring Survey na jižní polokouli. Dosavadní CSS Mt. Lemmon Survey doplňuje o větší přístroj a tedy dosah na slabší objekty. Používaným teleskopem je zrekonstruovaný 1,5-m reflektor s f/2 parabolickým zrcadlem doplněným o tříčočkový korektor. Ten je vybaven 4k x 4k CCD detektorem s rychlým vyčítáním. Výsledné zorné pole má 1,2 čtverečného stupně s rozměrem pixelu 1 úhlová vteřina. Toto technické řešení umožňuje hledání dosud neznámých blízkozemních asteroidů do 22.magnitudy, fotometrii planetek do 20.magnitudy. Velké zorné pole umožňuje přesnou fotometrii i rychle se pohybujících těles se stejnými referenčními hvězdami po dobu několika hodin.

V určitém směru má nová Mt. Lemmon Survey lepší systém než LINEAR, umožňuje totiž nalezení (zajímavých) objektů na snímcích v téměř reálném čase a tak je možné jejich okamžité další sledování.

Observatoř se nachází na hoře Mt. Lemmon v Catalina Mountains v Arizoně, severovýchodně od města Tucson.

Trojjediným cílem MLSS jsou :

  • Objevy a následná astrometrie blízkozemních asteroidů pro stanovení co nejpřesnější dráhy a pravděpodobnosti případného těsného přiblížení či srážky se Zemí
  • Fotometrie pro určení velikosti, tvaru a rotace těchto těles
  • Spektroskopie pro zjištění složení a odraznosti povrchu, výsledně tedy i hustoty vybraných těles.

Program na Mt. Lemmon by tak měl pomoci získat co nejvíce co nejpodrobnějších údajů jak o dráze, tak o vlastnostech blízkozemních těles, zejména z kategorie takzvaných potenciálně nebezpečných asteroidů (PHA). Výsledně tak přispěje k poznání nebezpečí představovaného blízkozemními asteroidy pro naši civilizaci.

Výhodou Mt. Lemmonu je přístroj střední kategorie s možností okamžité reakce při objevu velmi zajímavého blízkozemního tělesa, což je "přepych" jaký si doposud z pozorovacích projektů mohl dovolit jen australská Siding Spring Survey a KLENOT na jihočeské Kleti. Malé přístroje s průměrem pod 1-m nemají ani při všemožných technických kouzlech dosah na slabá tělesa a na velkých přístrojích je pozorovací předem rozdělen na různé pozorovací projekty. Přitom potenciálně nebezpečné asteroidy jsou většinou rozeznány během 48 hodin po objevu, ale vzhledem ke geometrii jejich dráhy - přiblížení a opětovné vzdálení od Země - je pozorovací okno příliš krátké a je třeba využít příležitosti pro získání co nejvíce dat o daném tělese v době brzy po objevu.

Mezi MLSS astronomy najdeme jména z Catalina Sky Survey jako E. C. Beshore, C. M. Casey, E. J. Christensen, G. J. Garradd, R. E. Hill, S. M. Larson, R. H. McNaught, přičemž Steve Larson je vedoucím celého projektu.

První blízkozemní asteroid byl na Mt. Lemmonu objeven v prosinci 2004 a jedná se o asteroid typu Amor 2004 YK1. Dosahoval pouhé 21.magnitudy. Celkem je dosud (do 25.března 2005) Mt.Lemmoních NEO 20 a z toho 3 PHA. V cirkulářích Minor Planet Center i jinde je také najdete pod IAU kódem G96. Na další pozoruhodné objevy z Mt. Lemmonu se můžeme těšit my i oni.


Blízkozemní planetka 2005 ET2 objevená v rámci MLSS.
Foto: Jana Tichá a Miloš Tichý (4. března 2005, 1,06-m KLENOT teleskop, Observatoř Kleť)

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv