^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Možná blíže než družice, ale netrefí se !

Miloš Tichý - 4. 3. 2016 | přístupy: | vytisknout článek

Jak jsme již informovali, v březnu 2016 nás mine planetka 2013 TX68. Nyní došlo ke změně výpočtu pravděpodobné vzdálenosti na základě nalezení dalších pozorováních.


dráha planetky 2013 TX68 ve sluneční soustavě (obrázek: NASA/JPL-Caltech)

Planetka 2013 TX68 ukazuje, jak je důležité mít "pořádek" v archivu astronomických snímků. Marco Micheli z ESA NEO Coordination Center (mimochodem, je to partnerská organizace jihočeského Projektu KLENOT a s Markem na Kleti koordinuji pozorování z Tenerife) se pokusil najít archivní a tudíž doposud nepublikovaná pozorování této poměrně nebezpečné planetky. A slavil úspěch. Podařilo se mu najít pozorování, která byla pořízena v rámci projektu Pan-STARRS.


Marco Micheli na konferenci v ESRIN (foto Jana Tichá)

Díky nově získaným pozorováním došlo k mírné korekci výpočtu dráhy. Přiblížení k Zemi nenastane 5. ale až 8. března 2016. A došlo pochopitelně i ke korekcím výpočtených vzdáleností - nejpravděpodobněji nás planetka 2013 TX68 mine ve vzdálenosti 5 milionů kilometrů, přičemž nejblíže by k Zemi mohla být na vzdálenost 24 tisíc kilometrů, čili přibližně ve dvou třetinách vzdálenosti geostacionárních družic. A i další návrat dostál změn - první výpočty ukazovaly na možnost srážky v roce 2017, nová informace je mnohem příznivější. Díky novým pozorováním je srážka 2013 TX68 na příštích 100 let vyloučena. I přes toto jsou další pozorování žádoucí.


Marco Micheli s meteoritem v centrále ESA NEO CC (foto Jana Tichá)

Zdroj: NASA NEO Office, NASA/JPL-Caltech, Observatoř Kleť.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv