^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

KOPULE JE NAHOŘE

Jana Tichá - 9. 10. 2005 | přístupy: | vytisknout článek

Budování nové kopule pro jihočeský teleskop KLENOT překročilo svoji nejzávažnější/nejkritičtější fázi.

V sobotu 8.října 2005 zvedl velký jeřáb dřevěnou, mědí oplechovanou kopuli a usadil jí na nově vybetonovaný věnec na budově hvězdárny. Následovat bude výsledná náročná fáze dokončování a dolaďování mechanických i elektrických prvků a doplnění těch klempířských prvků, které mohou být osazovány až po usazení kopule na místo. Přes nepřízeň počasí v letošním létě tak rekonstrukce kopule KLENOTu spěje do finiše. Konstrukce a osazování velké hvězdářské kopule o vnějším průměru osm metrů je akcí naprosto ojedinělou v rámci celé České republiky.

Dalekohled KLENOT o průměru hlavního zrcadla 106 cm je nejmodernějším a druhý největším českým dalekohledem. Nachází se v observatoři na vrcholu hory Kleť. Slouží zejména k výzkumu planetek a komet. S jeho pomocí bylo již objeveno šest stovek planetek včetně dvou vzácných blízkozemních těles a neobvyklé planetky na kometární dráze. Přesná měření pořízená s tímto teleskopem přispěla k upřesnění drah několika stovek blízkozemních asteroidů i zkoumání rozštěpených kometárních jader. Celou akci financuje Jihočeský kraj jako zřizovatel hvězdárny.

Během odstavení teleskopu KLENOT však kleťští astronomové nezaháleli. Mimo jiné na archívních snímcích nalezli a změřili přesné polohy jednoho z nově objevených obřích těles za drahou Neptunu a jejich studie rozštěpené komety Van Ness, pořízená ve spolupráci s astronomy z americké JPL/Caltech, byla uveřejněna v mezinárodním odborném časopise. Nyní se těší, že nová kopule jim od letošního podzimu umožní další astronomickou práci, o jejichž výsledcích vás budeme rádi informovat.

Foto: © 2005 Miloš Tichý a Jana Tichá, Observatoř Kleť

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv