^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

JIHOČESKÁ KOSMICKÁ SONDA OBJEVILA NA MARSU ŽIVOT

- 1. 4. 2014 | přístupy: | vytisknout článek

Zatímco NASA investovala do průzkumu Rudé planety stamiliony dolarů a její jediný výsledek představují více či méně ostré snímky a panoramata balvanů různých velikostí, jihočeští astronomové v rámci svého low-cost projektu MARKLE nalezli na povrchu Marsu poměrně rozvinuté formy života.

Projekt MARKLE (Mars-Klet) zahrnuje malou avšak efektivní a nejmodernějšími technologiemi vybavenou kosmickou sondu, která vysadila na povrchu planety robotické vozítko VERACRUZ. Mateřská sonda krouží okolo planety a naměřená data z roveru vysílá zpět ke Kleti či do Tusconu. Sonda MARKLE odstartovala na nosné raketě Huoxing z čínského kosmodromu Xing Long 20. srpna 2012. Marsovsky rover VERACRUZ byl vysazen na rudem povrchu planety 10. dubna 2013.

Zpracovani dat pořízených sondou MARKLE probíhá ve spolupráci s astrobiology z Mars Research Biology Department LPL University of Arizona.

Přinášíme výběr z prvních snímků pořízených projektem MARKLE:

Projekt MARKLE je podporován Jihočeským krajem a Evropskou kosmickou agenturou. O jeho výsledky se eminentně začala zajímat NASA. Proč myslíte, že dr. James Rice, expert americké NASA pro výzkum planety Marsu a science koordinátor MER Spirit a Opportunity loni v září jednal s reprezentanty regionu i vědy právě v Českých Budějovicích, maskujíc to přednáškami pro veřejnost v Praze a Brně?

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv