^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Je Pluto pod čepicí?

Miloš Tichý - 29. 4. 2015 | přístupy: | vytisknout článek

Mílovými kroky se blíží průlet sondy New Horizons kolem trpasličí planety Pluto, plánovaný na polovinu července 2015. Sonda však již začala s řádným výzkumem tohoto tělesa. Název se zdá poněkud zavádějící, ale je tomu tak - Pluto může mít čepici.

Poprvé se na Zemi dostaly snímky Pluta, které ukazují náznaky struktur na povrchu tělesa. Jsou na nich viditelné světlejší a tmavší oblasti. Snímky byly pořízeny v polovině dubna 2015 ze vzdálenosti 113 milionů kilometrů od Pluta pomocí kamery LORRI (Long-Range Reconnaissance Imager). Originální snímky byly zpracovány do výsledné podoby. Ukazuje se, že povrch Pluta bude asi rozmanitý - někde světlejší, někde tmavší - a to včetně jasnější oblasti kolem jednoho z pólů. Není tudíž vyloučeno, že Pluto bude mít, podobně jako Země či Mars (pozn. autora), polární čepičku - čili může mít či být pod čepicí ;-) O tomto se doposud vůbec neuvažovalo.


Pluto a Charon ze sondy New Horizons, 15. dubna 2015 (Foto: NASA/JHU-APL/SwRI)

Snímek byl složen z několika snímků pořízených v období od 12. do 18. dubna 2015, vzdálenost od Pluta byla mezi 104 a 93 miliony kilometrů.

Na snímku je zéž zachycen jeden z pěti měsíců Pluta, a to hned ten největší, Charon, obíhající kolem mateřského tělesa s periodou 6,4 dne. Použité expoziční doby, řádově desetiny sekund, byly moc krátké na zachycení obrazu zbývajících čtyř měsíčků, na ně si musíme ještě chvíli počkat.

Od svého objevu v roce 1930 má Pluto pořád nálepku čehosi tajemného. Protože obíhá ve vzdálenosti větší než 5 miliard kilometrů od Země, ani nejdokonalejší pozemské dalekohledy moc roušku tajemství tohoto tělesa doposud neodhalili. Uvidíme, jaká překvapení přinese sonda New Horizons. Na cestě k cíli své cesty je již devět let.

Získané snímky budou použity i ke zlepšení navigace sondy při těsném průletu kolem této trpasličí planety. Nejblíže by sonda měla být asi 12 500 kilometů nad povrchem Pluta.

Zdroj: NASA/JHU-APL/SwRI

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv