^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

JAPONCI MÍŘÍ K ASTEROIDU aneb MUSES-C

Jana Tichá - 11. 5. 2003 | přístupy: | vytisknout článek

Japonští astronomové se dlouhodobě věnují jak hledání tak mnoha dalším směrům teoretického i pozorovatelského výzkumu planetek. Nyní se rozhodli přímo si na jeden z asteroidů „sáhnout“.


Start MUSES-C. Foto: ISAS

Japonská kosmická sonda MUSES-C odstartovala 9.května 2003 na ambiciózní misi k blízkozemní planetce s cílem získat vzorky z tohoto tělesa a dopravit je ke zkoumání zpět na Zemi. Nosná raketa s kosmickou sondou MUSES-C úspěšně odstartovala z japonského kosmického střediska Kagoshima. Sondu vysílá Japan Institute of Space and Astronautical Science (ISAS). Původně plánovaná příprava malého vozítka pro vysazení na povrch planetky americkou kosmickou agenturou NASA byla sice kvůli finančním problémům na japonské straně odvolána, leč členy vědeckého týmu sondy jsou přesto i vědci z NASA

Cílem kosmické mise je blízkozemní asteroid 1998 SF36. Sonda má k němu dorazit v červnu 2005. Po úspěšném přiblížení bude kolem asteroidu obíhat ve výšce cca. 19 kilometrů nad jeho povrchem. Teprve po sérii měření z oběžné dráhy uskuteční MUSES-C tři manévry při kterých se „dotkne“ na různým místech povrchu asteroidu a získá z něj vzorky pro další zkoumání. MUSES-C stráví u asteroidu celkem pět měsíců. Pro získání vzorků bude použit následující systém – ze sondy bude proti povrchu asteroidu vypálen malý kovový projektil, ten vytvoří malý dopadový kráter a vyvržená hmota bude zachycena do speciální komůrky na sondě. Tento materiál se pak vrátí v přistávací kapsli zpět na Zemi. Přistání tohoto modulu je plánováno na léto roku 2007 do Austrálie.


Dráha MUSES-C ve sluneční soustavě, Zdroj: ISAS

Asteroid 1998 SF36 patří mezi planetky typu Apollo jejichž dráha křižuje dráhu Země. Jeho rozměry jsou přibližně 750 x 300 metrů. Objevil jej v září 1998 americký hledací projekt LINEAR. Dnes už má, i díky přesným měřením z Kleti, tak přesně určenou dráhu, že obdržel pořadové číslo (25143) a čeká na pojmenování.


MUSES-C (kresba), Zdroj: ISAS

Podle názorů odborníků i pouhý jeden gram materiálu získaného z asteroidu může být klíčem k poznání ranné sluneční soustavy, neboť právě asteroidy obsahují jedny z nejstarších a nejzachovalejších materiálů z počátku sluneční soustavy. Pokud vše dobře dopadne, bude MUSES-C první kosmickou sondou, která přinese z povrchu asteroidu vzorek materiálu, z něhož jsou asteroidy složeny.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv