^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

HUBBLOVA VESTA PODRUHÉ aneb HUBBLE HELPNUL DAWN

Jana Tichá - 10. 10. 2010 | přístupy: | vytisknout článek

Hubblův kosmický teleskop pořídil další sérii snímků velké a jasné planetky Vesta. Získaná data umožní zdokonalit plány na setkání kosmické sondy Dawn s Vestou v červenci 2011.

Odborníci ze snímků vytvořili video, které pomůže zlepšit naváděcí instrukce pro Dawn (viz. Odpočítávání k Vestě), až bude na polární dráze kolem planetky Vesta. Analýzy Hubblových snímků odhalily, že orientace pólů neboli sklon rotační osy je o přibližně 4 stupně více k východu, než vědci původně uvažovali.

To znamená, že střídání ročních období mezi severní a jižní polokoulí Vesty se může dít až o měsíc později než bylo dříve odhadováno. Výsledkem je změna ve směru dopadu slunečního světla a tedy osvětlení planetky. Dawn potřebuje nasvětlení Sluncem ke snímkování a mapování povrchu Vesty.

Nynější snímky byly pořízeny Hubblovou Wide Field Camera 3 v únoru. Doplnily předchozí snímky vesty jak z pozemských dalekohledů tak z Hubblova teleskopu, získaných Wide Field and Planetary Camera 2 mezi lety 1983 a 2007.

"Protože cílem mise je získat snímky celého povrchu planetky a změřit výšky tvarů na většině povrchu planetky s přesností 33 stop, je pro nás nasvícení a prokleslení povrchu slunečním světlem velmi důležité", řekl Christopher Russell, vedoucí projektu Dawn na University of California, Los Angeles.

Příští léto sonda provede vlastní měření rotace Vesty a umožní řídícím pracovníkům mise Dawn přesně stanovit osu rotace.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv