^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

HERMES DVOJITÝ

Jana Tichá - 26. 10. 2003 | přístupy: | vytisknout článek

Znovuobjevený blízkozemní asteroid 1937 UB (Hermes) nám připravil další překvapení. Znovuobjevený Hermes je totiž dvojitý. Hned jak bylo znovuobjevení Herma potvrzeno a oznámeno Minor Planet Center, požádal známý odborník na radarové studium planetek Jean-Luc Margot o pozorovací čas na největším světovém radioteleskopu v Arecibu na Portoriku. Už analýza prvních radarových pozorování ukázala, že po 66 letech a 31 obězích kolem Slunce znovuobjevená planetka Hermes je podivuhodnou dvojplanetkou.


Radarové ozvy z planetky 1937 UB (Hermes)

Data získaná raditeleskopem Arecibo Observatory na Portoriku analyzoval tým ve složení J. L. Margot z University of California v Los Angeles; M. C. Nolan, V. Negron, A. A. Hine, D. B. Campbell a E. S. Howell z National Astronomy and Ionosphere Center; L. A. M. Benner, S. J.Ostro a J. D. Giorgini z Jet Propulsion Laboratory a B. G. Marsden z Minor Planet Center. Měření z 18 a 20.října 2003 ukázala dva oddělené komponenty přibližně stejného rozměru, vzájemně kolem sebe obíhající, se zjištěnou vzdáleností mezi sebou 150 m 18,2 UT října a 600 m 20,1 UT října 2003. Předběžné odhady průměrů obou složek jsou 300-450 m. Horní odhad rotační periody každé složky je 13-21 hodin (IAUC 8227). Rotační perioda se zřejmě rovná oběžné době každé ze složek, takže si zřejmě oba komponenty planetky nastavují při vzájemně vázané rotaci vždy stejnou tvář, podobně jako třeba dvojice Pluto s Charonem.


Radarový obraz planetky 1937 UB (Hermes)

Pro podrobnější zkoumání asteroidu 1937 UB (Hermes) jej budou astronomové opět sledovat radioteleskopem 25. a 26.října 2003. Shodná velikost obou složek u blízkozemního dvojitého asteroidu je totiž neobvyklá, většinou mají blízkozemní dvojice malý „měsíc“ obíhající kolem velkého „hlavního“ tělesa. Obvyklý je poměr složek 1:3. Margot říká že Hermes je první blízkozemní asteroid u nějž se velikost obou zaznamenaných složek natolik shoduje. Přibližně stejná velikost obou složek je daleko obvyklejší u dvojic transneptunických. Proto astronomové očekávají, že další pozorování Herma přispějí k odhalení mechanismu vzniku této podivuhodné dvojice i k ověření charakteru rotace.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv