^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Hayabusa na Itokawě !

Miloš Tichý - 24. 11. 2005 | přístupy: | vytisknout článek

Podle posledních informací se první plánovaný sestup sondy Hayabusa k planetce Itokawa přece jen podařil.

Ve čtvrtek 24. listopadu 2005 oznámila japonská kosmická agentura ISAS/JAXA, že první sestup a odběr vzorků, plánovaný na 19./20. listopadu 2005 přece jen skončil úspěšně. První informace byly rozporuplné a nadto těsně před nejbližším příblížení bylo se sondou ztraceno spojení.

Hayabusa začala sestup k Itokawě 19. listopadu 2005 ve 12:00 UT z výšky jednoho kilometru nad povrchem. O několik hodin později sonda jemně dosedla na povrch planetky a plánovaně odebrala vzorky. Předpokládá se, že vzdálenost od přistávacího terče byla menší než 30 centimetrů.

Počáteční rychlost sestupu Hayabusy byla 12 cm/sec. Od výšky 40 metrů byla rychlost sestupu snížena na 3 cm/sec. Ve výšce 35 metrů přepnula sonda měření vzdálenosti y LIDARu (Laser Altimeter) na LRF (Laser Range Finder) a ve vzdálenosti 25 metrů snížila rychlost sestupu k nule. Ve výšce 17 metrů sonda automaticky pozastavila přenos telemetrie k Zemi, přesně jak bylo naplánováno.


Terčík na Itokawě z výšky 32 metrů (obrázek vlevo)

Stejně tak bylo plánováno, že data z přístrojů na sondě nebudou dostupná v reálném čase, ale budou na Zemi poslána v následujících dvou dnech. Shodou různých okolností Hayabuse se neaktivoval Touch Down Senzor, a proto nebylo hned jasné, zda se sestup podařil či nikoliv. Data z altimetru však ukázala, že vše proběhlo dobře.


Data z LRF (výška je uvedena v metrech)

Hayabusa se tak stala první sondou, které se podařilo úspěšně odstartovat z asteroidu. Jak píše JAXA, je to první odlet sondy z kosmického tělesa kromě Měsíce.

Po odletu z povrchu planetky po pozemském příkazu, Hayabusa se přepnula do bezpečného modu z důvodu nestability komunikačního signálu a kvůli problémům s kontrolními a výpočtovými prioritami na palubě. K přechod do normálního režimu potřebovala dva celé dny, 21. a 22. listopadu 2005. Kvůli tomuto stavu je přenos dat, pořízenách při sestupu 19.-20. listopadu 2005, ze sondy na Zemi ještě v běhu a můžeme se těšit na další novinky a informace.

Zdroj: ISAS/JAXA

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv