^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Dawn postupně odhaluje tajemství Ceres

Miloš Tichý - 13. 12. 2015 | přístupy: | vytisknout článek

Tajemná bílá skvrna na povrchu Ceres přitahovala a přitahuje zájem vědců. Vypadá to, že rouška tajemství byla mírně odhalena.

Sonda Dawn pokračuje nadále ve výzkumu Ceres. Pochopitelně nevynechala ani záhadné bílé vrcholky na jeho povrchu. Vypadá to, že jde o sublimaci slané vody.

rotace Ceres v nepravých barvách

Sonda Dawn nyní sestoupila na plánovanou nižší orbitu pro detailní zkoumání povrchu tělesa. Jemnější spektrální měření umožňuje rozplétat část záhad na tomto tělese. Nyní se došlo k závěru, že tajemné bílé skvrny jsou asi jen směsí soli a ledu, které se nacházejí někde i mírně pod povrchem, a že voda by se dalo říci že sublimuje z povrchu aktivních kráterů a jako pozůstatek zanechává soli, které vidíme pak následně jako bílé útvary.


světlejší útvary na Ceres

Překvapivé je, že i v současné době je Ceres docela aktivním tělesem, pokud se jedná o povrch. Vypadá to, že zaujímá výjimečné postavení - není vyloučeno, že z jejího povrchu příležitostně uniká i voda.

Detailnější analýzy povrchu ukazují, že v jasných oblastech jsou obsaženy hydratované sírany hořčíku, stejně jako byly nalezeny v jasných bodech jako je například kráter Occator - jde asi opravdu o zbytky po odpaření vody. Nové snímky totiž ukazují difúzní oblak páry právě nad kráterem Occator. Ten byl nejspíše vytvořen vlivem oteplování účinkem slunečního záření. Pravděpodobně jde též o nejmladší oblasti na povrchu Ceres. Soli byly "odhaleny" srážkami s malými asteroidy. Mlha, čí spíše opar, je nejspíše tvořena částicemi "kondenzovaného slaného ledu" a prachem.

Kráter Occator je asi opravdu aktivní zónou, na snímcích je vidět sublimující voda z jeho středu. Occator je nejjasnějším ze všech 130 skvrn na povrchu Ceres a jeho rozměr je přibližně 940 kilometrů. Hloubka kráteru přesahuje 4 kilometry. Centrální prohlubenina měří asi 10 kilometrů a má hloubku půl kilometru. Na snímku jsou vidět i tmavé zlomy, prohloubeniny.


kráter Occator na Ceres

Byly spekulace, že Ceres je "vlhké" těleso, neboli že pod povrchem by mohla být voda, ať volná či vázaná. S novými daty se tato teorie jeví čím dál tím víc realistická a správná. Ukazuje se, že podpovrchová vrstva pravděpodobně obsahuje slaný vodní led. Ale k detekci vodního ledu na Ceres zatím ještě nedošlo, máme jen nepřímé důkazy.

Od 23. října začal sedmitýdenní výzkum Ceres na nízké dráze, kdy se její výška sondy Dawn nad povrchem snížila z 1470 kilometrů na 380 kilometrů. Uvidíme, jakých nových překvapení se dočkáme.

Zdroj: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv