^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

ASTRONOMOVÉ NEMAJÍ DOVOLENOU

Jana Tichá - 11. 8. 2006 | přístupy: | vytisknout článek

Astronomové jedou do Prahy. Po dva srpnové týdny budeme v Praze hostit významnou celosvětovou akci - kongres Mezinárodní astronomické unie.

Na XXVI.kongres Mezinárodní astronomické unie (IAU) se od 14. do 25.srpna 2006 do Prahy sjede přibližně 2 500 astronomů z celého světa. 26. valné shromáždění zahájí prezident republiky Václav Klaus. Astronomové přijednou z více než 70 zemí celého světa, nejvíce bude zřejmě Američanů, přiletí však i kolegové například z Nového Zélandu či Vatikánu. Čtrnáct dní intenzivních jednání a přednášek přerušených jen víkendem zaplní celkem 20 sálů Kongresového centra Praha.

Mezinárodní astronomická unie založená v roce 1919 je celosvětovou organizací profesionálních astronomů všech oborů. Její kongresy (valná shromáždění) se konají vždy jednou za 3 roky na nejrůznějších místech světa. Předchozí kongresy hostilo v roce 1997 japonské Kyoto, 2000 anglický Manchester, v roce 2003 australské Sydney.


(foto: Miloš Tichý)

Následující po Praze v roce 2009 přivítá brazilské Rio de Janeiro.


(foto: Miloš Tichý)

Pražký kongres IAU zahrne 6 symposií, 17 kratších setkání, 7 specializovaných tematických zasedání, setkání mladých astronomů, setkání žen – astronomek a řadu jednání jednotlivých divizí a komisí Mezinárodní astronomické unie. Zahrne celé široké spektrum většiny aktuálních otázek astronomie, astrofyziky a přilehlých oborů.

Pokud jde o planetky (a komety), jedno ze sympozií bude věnováno malým tělesům sluneční soustavy, která by se mohla setkat se Zemí (NEAR EARTH OBJECTS, OUR CELESTIAL NEIGHBORS: OPPORTUNITY AND RISK).Na přetřes přijdou kosmické sondy k planetkám a kometám, (Hayabusa, Deep Impact), současné hledací projekty (LINEAR, Spacewatch) i nové projekty na vyhledávání subkilometrových těles (projekt Pan-STARRS, LSST), organizace výměny dat o novým objevech, výpočty jejich drah a těsných přiblížení k Zemi, i jednotlivá pozoruhodná tělesa (asteroidy Itokawa, Apophis, 2004 VD17, kometa 73P/Schwassmann-Wachmann 3).

Svého řešení snad na kongresu IAU v Praze dosáhne otázka statutu Pluta, definice planety i postavení obřích transneptunických těles jako 2003 UB313.

Kongresové noviny, které budou pro účastníky pražského valného shromáždění po dobu jeho konání vycházet, ponesou jméno Nuncius Sidereus III a budou tak navazovat na astronomickou minulost českých zemí, kdy Johannes Kepler v roce 1612 publikoval v Praze svůj spis Dissertatio cum Nuncio Sidereo.


jedno z mnoha jednání Národního organizačního výboru (NOC) - zdroj: NOC

Po dobu konání kongresu se v Kongresovém centru Praha koná doprovodná výstava, kde bude vystavovat celkem 34 firem a institucí z celého světa. Z českých firem a institucí na této doprovodné výstavě pro účastníky 26. valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie najdeme Astronomický ústav AV ČR, Hvězdárnu Kleť, Českou kosmickou kancelář, Českou astronomickou společnost, T-Mobile a Nakladatelství Academia. Mezi zahraničními vystavovateli bude Evropská jižní observatoř, Gemini Observatory, American Astronomical Society, známá vydavatelství odborné literatury jako Springer, Cambridge University Press, Elsevier, či nadnárodní sdružení International Virtual Observatory Aliance.

Během kongresu se zřejmě dočkáme ještě jedné významné astronomické události. Česká republika se stane členskou zemí Evropské jižní observatoře (ESO), smlouva o členství k datu od 1.1. 2007 by měla být podepsána právě v průběhu pražského valného shromáždění IAU. Generální ředitelka ESO prof. Catherine J. Cesarsky bude v Praze zvolena prezidentkou IAU jako první astronomka v historii.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv