^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Astronaut Andrew Feustel osídlil jednu z planetek obíhajících kolem Slunce

Jana Tichá - 4. 8. 2011 | přístupy: | vytisknout článek

Astronaut Andrew Feustel se po dvou misích vrátil bezpečně na Zemi. Obrazně řečeno však jeho mise ve vesmíru stále pokračuje – jeho jméno nově dostala jedna z planetek objevených na Kleti.

Dnešní planetku (191282) Feustel objevili astronomové z Observatoře Kleť na snímku pořízeném 22. března 2003 pomocí 1,06-m teleskopu KLENOT vybaveného elektronickou CCD kamerou. Planetka patří mezi tělesa hlavního pásu planetek nacházejících se v prstenci mezi drahami velkých planet Marsu a Jupiteru. Kolem Slunce oběhne po eliptické dráze jednou za 3,88 roku a dosahuje rozměru cca 2 kilometrů. Sklon její dráhy k rovině ekliptiky (tedy k rovině oběhu Země kolem Slunce) je 2,6 stupňů. O jejích dalších parametrech toho zatím víme je málo. Planetka je příliš malá na to, aby byla pozorována pouhým okem, na její zaznamenání je třeba použít větší hvězdářský dalekohled. Kromě Observatoře Kleť byla planetka Feustel zaznamenána v rámci amerických astronomických projektů Spacewatch, NEAT, LONEOS, LINEAR a Catalina Sky Survey. Pojmenování planetky Feustel navrhli astronomové z Observatoře Kleť, poté jej schválila a 15. července 2011 publikovala Mezinárodní astronomická unie.

Planetky jsou malá tělesa sluneční soustavy, větší či menší balvany, kamenná či kovová tělesa, vlastně „nepoužitý stavební materiál“ při tvorbě velkých planet.

Hvězdárna na vrcholu jihočeské hory Kleť je doma i ve světě dlouhodobě známá výzkumem planetek a komet. Na kontě má objevy více než devíti set dosud neznámých planetek a výpočty jejich drah. Hlavně se však kleťský tým věnuje v rámci mezinárodní spolupráce přesným měřením poloh a pro výpočty drah blízkozemních těles – asteroidů a komet.

Spoluobjevitelka planetky Jana Tichá říká : „Tradičně dostávají planetky jména po významných osobnostech vědy a umění. Astronautů a kosmonautů je mezi nimi už povícero. Andrewu Feustelovi umístění v astronomických katalozích a potažmo na hvězdné obloze určitě patří.“

Americký astronaut Feustel se zúčastnil dvou misí raketoplánů k Mezinárodní kosmické stanici (2011, STS-134 – Endeavour a 2009, STS-125 – Atlantis) je tak jeden z mále lidí na světě, který má dostatečný výcvik, znalosti a zkušenosti na to, aby teoreticky mohl „svou“ planetku navštívit.

Dne 3. srpna 2011, v den návštěvy A. Feustela na jihu Čech, se planetka nachází v souhvězdí Vah, ale je asi milionkrát slabší než hvězdy viditelné pouhým okem.


Anglický originál citace k pojmenování planetky z Minor Planet Circulars :

(191282) Feustel = 2003 FS
Discovered 2003 Mar. 22 by KLENOT at Kleť.
Andrew J. Feustel (b. 1965), NASA astronaut, served on the crew of STS-125, which successfully extended the Hubble Telescope capabilities, and STS-134, Space Shuttle Endeavour's final mission, which delivered the Alpha Magnetic Spectrometer. He also takes part in public outreach.
(Minor Planet Circular No. 75550 - 2011 July 15, Harvard-Smithsonian Astrophysical Observatory and International Astronomical Union, Cambridge, USA)

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv