^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

600 tisíc kilometrů od Země

- 17. 12. 2006 | přístupy: | vytisknout článek

V noci z 15. na 16.prosince 2006 objevili na jihočeské Observatoři Kleť astronomové Miloš Tichý a Jana Tichá dosud neznámou planetku, která právě těsně míjela naší Zemi.

Planetka, nyní známá pod mezinárodním označení 2006 XR4, byla objevena během svého nejtěsnějšího přiblížení k Zemi, kdy nás míjela o 0,004 AU (astronomických jednotek), čili o necelých 600 tisíc kilometrů, to je jen o polovinu dál, než je od Země vzdálen Měsíc. Jedná se o jedno z šedesátky zatím pozorovaných vůbec nejtěsnějších přiblížení asteroidu k Zemi a zřejmě o jeden z vůbec nejtěsněji nás míjejících asteroidů objevených z Evropy. Valná většina takovýchto objevů totiž připadá na velké americké hledací projekty. Podobně blízko nás míjel například známý asteroid Hermes v roce 1937. Asteroid 2006 XR4 patří mezi vzácné planetky typu Apollo, jejichž dráha křižuje dráhu naší Země kolem Slunce. Cirkulář obsahující přesná měření a výpočet dráhy tohoto nového kleťského objevu vydala centrála pro planetky a komety (Minor Planet Center) při Mezinárodní astronomické unii v noci ze 16. na 17.prosince 2006 (MPEC 2006-Y08).


Objevový snímek planetky 2006 XR4 (planetka označena šipkou), expozice 50 sekund.
Zorné pole 33 x 33 úhlových minut (tj.přibližně jako Měsíc v úplňku).

Blízkozemní těleso se pohybovalo obloze velmi vysokou rychlostí. Za den od objevu urazilo po obloze 60 stupňů, takže se přesunulo z naší severní oblohy daleko na jih. Obyčejné planetky hlavního pásu potřebují na podobnou cestu po obloze desítky či dokonce stovky dní. K výpočtu jeho další dráhy Brian Marsden a Gareth Williams z MPC využili data získaná n a Catalina Sky Survey (CSS) v Arizoně a s dalším sledováním pomohli astronomové z australské Siding Spring Survey (Thanks, Rob!).

Rozměr planetky se přibližně 20 metrů. Těleso tohoto rozměru by se pravděpodobně rozpadlo při průletu atmosférou na malé úlomky. Sledování takto malých těles však přispívá k poznání struktury celé populace blízkozemních asteroidů včetně výpočtů těsných přiblížení k Zemi a pravděpodobnosti srážek se Zemí.

Blízkozemní asteroid 2006 XR4 jsme nalezli v poli původně vybraném pro následnou astrometrii už známého blízkozemního asteroidu 2006 WZ3, nalezeného v letos listopadu na Mt. Lemmon, čili na partnerské stanici CSS a SSS, které naopak pomohly s upřesněním dráhy našeho nového Apolla. Tenhle obor je prostě pořád nádherně provázaný.


Detail objevového snímku planetky 2006 XR4

Velmi neobvyklá planetka je dalším unikátním objevem kleťského teleskopu KLENOT - kleťského teleskopu pro sledování asteroidů a komet s neobvyklými typy drah s průměrem zrcadla 1,06 metru . Zprovozněn byl v roce 2002. Observatoř Kleť je zřizována Jihočeským krajem.

Podpora Javy v prohlížeči nebyla aktivována!

Dráha planetky 2006 XR4 ve sluneční soustavě

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv