^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

1937, HVĚZDNÉ NAROZENINY A HERMES

Jana Tichá - 1. 12. 2012 | přístupy: | vytisknout článek

Hvězdné narozeniny čili 75. výročí otevření pro veřejnost (14.11.1937) oslavila letos v listopadu českobudějovická hvězdárna. Rok 1937 nepatří mezi významné historické letopočty. Je spíše rokem, jenž mnohé budoucí události předznamenal, ať už pozitivně či negativně.

Spektrum událostí roku 1937 je nadobyčej široké, takže jen letem světem vybírám:

  • vybombardování baskického městečka Guernica nacistickou luftwafe (26.4.1937), následně Pablo Picasso namaloval proslulý obraz Guernica, symbolizující hrůzy španělské občanské války a děs a utrpení civilních obětí
  • požár a havárie německé vzducholodi Hindenburg při přistání v americkém Lakehurstu, konec využívání vzducholodí pro dálkovou dopravu, zejména osobní (6.5.1937)
  • otevření Golden Gate Bridge, symbolu San Francisca, v té době nejdelšího visutého mostu na světě (27.5.1937)
  • svatba britského krále Edwarda VIII. s dvakrát rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou a jeho abdikace, na trůn nastoupil Jiří VI., otec nynější britské královny Alžběty II. (3.6.1937)
  • zemřel Tomáš Garrigue Masaryk, "prezident osvoboditel" čili první prezident samostatného Československa (14.9.1937)
Spektrum událostí roku 1937 se nejeví příliš radostné, koneckonců, dnes víme, že se kvapem blížila druhá světová válka. Tak alespoň něco optimismu, v roce 1937 se narodila například Valentina Těreškovová (6.3.), sovětská kosmonautka a první žena ve vesmíru, Brian G. Marsden, astronom, expert v oboru výpočtů drah komet a planetek, dlouholetý ředitel Minor Planet Center IAU (5.8.) či Karel Schwarzenberg, známý Jihočech, "lesník a hostinský", dnešní ministr zahraničí (10.12.).

Pokud jde o astronomii, rok 1937 byl obyčejný čili nepřestupný, odehrálo se v něm úplné zatmění Slunce, prstencové zatmění Slunce, přechod Merkuru přes sluneční kotouč - ani jeden ze zajímavých úkazů však nebyl pozorovatelný z území Československa. Zato jasná kometa Finsler z našeho území pozorovatelná byla (viz. Kometa Finsler). Z hlediska dnešního výzkumného programu naší hvězdárny se nejzajímavější a nejsymboličtější astronomickou událostí roku 1937 jeví objev blízkozemního asteroidu Hermes, jeho těšný průlet kolem Země ve vzdálenosti cc. 750 tisíc kilometrů a opětovné zmizení z dosahu tehdejších astronOmů. Mimochodem, jednalo se o nejtěsnější napozorovaný průlet planetky kolem Země až do roku 1989.

O asteroidu Hermes jsme zde už opakovaně psali, takže jen stručně. Velmi rychle se pohybující těleso objevil německý astronom Karl Reinmuth na fotografické desce pořízené na observatoři Heidelberg-Koenigstuhl 28. října 1937. Nejtěsněji se Hermes přiblížil k Zemi 30.října 1937 (0,005 AU). Brzy po objevu se ovšem nově objevený asteroid ztratil. Desítky let pak zůstal jedinou pojmenovanou planetkou bez spolehlivě určené dráhy. Po 31 nezaznamenaných obězích kolem Slunce včetně několika těsných přiblíženích k Zemi a Venuši jej 15.října 2003 znovuobjevil Brian Skiff, pozorovatel arizonského projektu LONEOS. Následně byl Hermes systematicky zkoumán jak v optické části spektra, tak radioteleskopem v Arecibu, takže dnes už známe dobře jak jeho dráhu, tak typ i tvar. (69230) Hermes = 1937 UB je asteroid dráhového typu Apollo se sklonem pouhých 6 stupňů k rovině ekliptiky a oběžnou dobou 2,13 roku. Pokud jde o složení, je typem S, čili kamenný asteroid složený z křemičitanů s příměsemi železa a hořčíku a dokonce i to, že jde o dvojité těleso s přibližně stejně velkými složkami (300 až 450 metrů).

Více o planetce Hermes se dočtete v článcích:
Královský stolec aneb Königstuhl
HERMES ZNOVUOBJEVENÝ
HERMES DVOJITÝ

Jméno "Hermes" vybrané Astronomisches Rechen-Institut v Heidelbergu připomíná, že antický Hermes byl rychlý posel bohů, bůh větru, dále bohatství, obchodu a obchodníků, cestovatelů, šikovnosti, výmluvnosti, též patron zlodějů. Jeho rodiči byli Zeus a Maia.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv