^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Zvířetník lehce americký - XIX.

Jana Tichá - 30. 12. 2019 | přístupy: | vytisknout článek

Zvířetník lehce americký - XIX.

 

Zásluhou mezinárodní konference věnované blízkozemním asteroidům jsem měla možnost už potřetí prozkoumat populaci veverek na území Spojených států amerických.

První návštěva mi před lety potvrdila, že v Massachusetts, kde sídlí mezinárodní centrála pro planetky a komety (Minor Planet Center), lze skutečně spatřit  "legions of squirrels" , přesně jak  sliboval  průvodce Lonely Planet. Konference v arizonském Flagstaffu mi umožnila potkat několik vzácnějších druhů veverek jako veverku Abertovu s nápadným dvoubarevným ocasem ( viz https://www.planetky.cz/clanek/kletsky-zviretnik-xiii. )

Letošní the Planetary Defense Conference mne zavedla do metropole USA tj. Washingtonu D.C. Oblast je to neobvyklá třeba tím, že jednou podzemní dráhou se dají navštívit hned tři státy USA - kromě vlastního District of Columbia též Maryland a Virginie. Co se přírodního prostředí týče, jsem žádné pozoruhodnosti neočekávala.

Konference samotná probíhala v kampusu University of Maryland ve městě College Park. Brzy se ukázalo, že marylandská univerzita vytváří pro veverky obdobně příznivé prostředí jako Harvard či Cornellova univerzita.
Rozlehlý parkově upravený kampus s univerzitními budovami zasazenými v zeleni a mnoha druhy listnatých i jehličnatých stromů a keřů představoval veveří eldorádo. Typické americké veverky popelavé (Sciurus carolinensis) tu byly (jako) doma. Dokonce posedávaly na lavičkách či, stejně jako na Cornellu, prohrabávaly odpadkové koše.





University of Maryland se ovšem zodpovědně stará i o jinou zvířenu, nejen o veverky.



Po týdenní konferenci následoval ještě úkol prohlédnout, nafotit a přivézt co se dá z Národního muzea letectví a kosmonautiky v samém centru Washingtonu. Okouzlující byla například logaritmická pravítka Wernhera von Braun i Koroljova, skafandry posádek Apolla poctivě umouněné od měsíčního prachu či tabulka připomínající Vladimíra Remka, nehledě na lunární modul či les raket od V-2 po Tomahawk. Po mnohahodinové prohlídce jsem konečně vzpomněla i na veverky. Původně jsem si nebyla jista, zda do nejposvátnějšího okrsku USA, do
monumentálního centra Washingtonu D.C., mezi Capitolem, Bílým domem a řadou Smithsonianských muzeí, vůbec mají veverky přístup. Obzvlášť když na rozdíl od zdejší hojné vlajkoslávy nemají ocásek zdobený
hvězdami a pruhy.  Začala jsem se proto po nich rozhlížet až dál od centra Mallu, v oblasti  "memorials" čili památníků významných amerických osobností.

První veverku jsem potkala cestou od Památníku Thomase Jeffersona v podobě bílého antického chrámu. Mezi vší tou imperiální nádherou jsem najednou přišla k celkem obyčejné travnaté ploše, na které se pásly jakési
divoké husy. A na okraji louky mezi kořeny dubu seděla veverka popelavka. Když mne spatřila, vyběhla na kmen, ale dál po mne jukala. Z míry jsem jí nevyvedla ani já ani přelétající eskadra vrtulníků od Bílého domu.



Výsledně se ukázalo, že z prezidentů USA veverky nejvíce oblibují Franklina Delano Roosevelta. Několik jich pobíhalo po vysoké žulové zdi tvořící pozadí jeho rozsáhlého, sochami a reliéfy zdobeného památníku a napůl kryty větvemi stromů a keřů odtud na mne jukaly. Jedna z nich měla zřejmě za oblíbenou část památníku s
vytesaným Rooseveltovým citátem: "I HAVE SEEN WAR, I HATE WAR" (VIDĚL JSEM VÁLKU, NENÁVIDÍM VÁLKU). Nezbývá než s F.D. Rooseveltem a inteligentní veverkou souhlasit.



Pak už jsem dlouho žádnou veverku nepotkala. V případě ponurého  sugestivního až přízračného ného památníku korejské války se ani nedivím. Aspoj nějaké živočišstvo jsem potkala v zahradě National
Gallery. Nejenže ve velkém kruhovém bazénu s fontánou plavaly kačenky, ale dokonce tam měly postaven "duck ramp", by se snadno dostávaly přes kamenný okraj fontány.





Zato poslední spatřená washingtonská veverka mohla svou suverenitou konkurovat i poblíž sídlícímu Donaldu Trumpovi. Seděla na kamenné lavici u budovy Federal Reserve, chroupala ořech a zírající návštěvníci
z Evropy jí byli úúúplně ukradení :-)



JT, 29.12.2019
foto: autorka
 

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv