^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Opět 1I/Oumuamua

Miloš Tichý - 28. 8. 2021 | přístupy: | vytisknout článek

Extrasolární objekt 1I/Oumuamua, objevený v roce 2017 teleskopem Pan-STARRS 1 (psali jsme tady -  mezihvezdny posel - a tady - 1i aneb opet o prvnim mezihvezdnem poutnikovi ), opět překvapuje díky novým analýzám. Ukázalo se, že objekt je poměrně světlý, čili má mnohem větší albedo neboli odrazivost, než se předpokládalo (odrazivost se dá přirovnat v povrchu Pluta či Tritonu, které jsou bohaté na exotické ledy). Díky tomu se i zmenšila jeho velikost na pouhých maximálně 50 metrů.

Výzkumem různých ledů na tomto tělese i s ohledem na jejich vypařování a tlak to vypadá, že velice pravděpodobně jde o ledy dusíku, což by vysvětlovalo i záhadnější chování tohoto objektu (o tom jsme psali tady - prvni mezihvezdny objekt zahadne zrychlil ).

Zároveň to ukazuje i na původ tohoto tělesa.1I/Oumuamua byla pravděpodobně vypuzena z mladé planetární soustavy asi před jednou a půl miliardou let.

 

Umělecká představa 1I/Oumuamua (Image credit: William Hartmann / Arizona State University.)

 

V mnoha směrech se tento objekt podobal kometě (proto byly naše první články umístěny na server komety.cz, pozn. autora), ale v řadě ohledů z této klasifikace vybočoval a obklopoval jej oblak tajemství a záhad. A i charakteristiky se výsledně od komet lišily….

Pokud jde o rychlost, což byl první indikátor toho, že jde o mezihvězdný objekt (měl vyšší rychlost než je ve sluneční soustavě „přípustná“, pozn. autora), výpočty ukázaly, že vstoupil do sluneční soustavy o trošku menší rychlostí, než se původně myslelo.  Mezihvězdným prostorem cestoval zřejmě méně než miliardu let. I jeho tvar byl neobvyklý, velice protáhlý, úplně jiný, než známe ze sluneční soustavy. A výsledně chyběl i unikající plyn, který následně tvoří ohon komety.

 

Astronomové z Arizona State University přišli s teorií, že objekt je tvořen  neobvyklejšími ledy, a to včetně výpočtů směřujících k rychlosti jejich sublimace. Z toho všeho dohromady šlo výsledně vypočítat urychlení objektu čili jeho „raketový efekt“, hmotnost, velikost a tvar, a i odrazivost. A vše najednou do sebe začalo zapadat.

 

Ilustrační obrázek vývoje tvaru objektu 1I/Oumuamua, od vypuzení z planetárního systému, přes příchod do sluneční soustavy, průchod přísluním, objevu tělesa, až po jeho opuštění sluneční soustavy (Image credit: S. Selkirk / Arizona State University.)

 

Z analýzy právě vyplynul jeden led – led dusíku – jako nejlepší adept, splňující pozorované jevy na 1I/Oumuamua. A jelikož i například na povrchu Pluta je pevný dusíkový led, nebylo už i předem vyloučeno, že bude i na tomto objektu. Což následně odpovídalo i odrazivosti jeho povrchu a dalším fyzikálním vlastnostem objektu.

A i neobvyklý tvar se díky tomuto „materiálu“ dá dobře vysvětlit. Objekt při putování vesmírem odpařoval postupně vnější vrstvy, tvar tělesa se tak postupně zplošťoval. Dá se to přirovnat k používání kostky mýdla, kdy výsledný tvar po spoustě použití je podobný. Vývoj tvaru krásně ukazuje obrázek výše.

Uvidíme, čím nás ještě 1I/Oumuamua překvapí….

Zdroj: Journal of Geophysical Research: Planets / sci-news.com

 

 

 

 

 

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv