^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Vzorky z asteroidu odebrány

Miloš Tichý - 27. 2. 2019 | přístupy: | vytisknout článek

Sondě Hayabusa 2 se podařil sestup k povrchu planetky Ryugu i odběr vzorků.

Původně se tento manévr měl uskutečnit vloni v říjnu, ale s ohledem na problematický povrch asteroidu byl delší výběr vhodného místa a tak se tato operace odložila a mohla být uskutečněna až po řadě pozemských testů.

Vybraná lokalita, označovaná jako L08-E1, má v průměru pouhých šest metrů a nalezneme ji poblíž rovníku planetky. I přes malou velikost věřil tým řídícího centra, že se podaří sondu navést s přesností 1 metr, což by bylo dostačující. Celkem jsou plánovány tři sestupy se sběrem materiálu z tělesa, toto byl první.

Znázornění sestupu sondy k povrchu planetky

Image credit : JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST.

Sonda první sestup začala z parkovací pozice, která je 20 kilometrů nad povrchem. Sestupová rychlost byla nakonec necelý metr za sekundu a sonda přeparkovala na výšku 9 kilometrů nad povrch. S ohledem na skutečnost, že signál letí k sondě 19 minut, jsou operace v poloautomatickém režimu. I tak se spojení se Zemí přerušilo necelou hodinu před vlastním kontaktem s tělesem, neboť kvůli navigaci k asteroidu musela být výkonnější anténa sondy odkloněna od naší planety.

ilustrační obrázek odběru vzorků z povrchu asteroidu Ryugu (zdroj JAXA)

V chvíli, kdy se odběrová hadice dotkla povrchu, vystřelil z ní pětigramový tantalový projektil rychlostí zvuku na Zemi, čili 300 metrů za sekundu. Náraz vymrštil do prostoru částice a ty sonda hubicí nasála. Vteřinu po kontaktu s povrchem sonda zahájila vzestup, což byla první indikace na Zemi, že se operace zdařila. Následovalo zaslání telemetrických dat z družice.

Snímek povrchu asteroidu Ryugu krátce po odběru vzorků

Image credit : JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST. Image credit : JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST.

O odebraném vzorku nejsou prozatím žádné informace – vše se zjistí až po návratu návratového modulu zpět na Zemi, který je plánovaný na rok 2020.

Zdroj: JAXA a Hayabusa 2 team

 

 

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv