^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Cíl: Jižní Afrika aneb srážka s planetkou

Miloš Tichý - 4. 6. 2018 | přístupy: | vytisknout článek

Potřetí v lidské historii byla předpovězena a zaznamenána srážka Země s planetkou.

Planetka 2018 LA o velikosti většího balvanu – o průměru cca 2 metry – byla objevena v sobotu 2. června 2018 ráno.  Výpočtem bylo zjištěno, že je na kolizní dráze se Zemí, ale  s ohledem na její velikost nehrozilo vážné nebezpečí pro lidskou populaci. Stejně jako ve dvou předchozích případech, planetkách 2008 TC3 a 2014 AA , bylo i toho těleso objeveno v rámci projektu Catalina Sky Survey v Arizoně na observatoři na Mt. Lemmon.

objevový snímek planetky 2018 LA (planetka v koužku), foto Catalina Sky Survey, Mt. Lemmon

Ačkoliv nebylo mnoho přesných astrometrických měření na úplně přesný výpočet místa dopadu, byl spočítán region pravděpodobné srážky, táhnoucí se od jižní Afriky přes Indický ocean až po Novou Guineu.

Zprávy o neobykle jasném bolidu nad Botswanou v sobotu večer daly výpočtům za pravdu. Asteroid vstoupil do zemské atmosféry rychlostí cca 17 kilometrů za sekundu (neboli cca 61 tisíc kilometrů za hodinu) v 18 hodin 44 minut  SELČ a rozpadl se několik kilometrů nad zemským povrchem, přičemž vytvořil nádhernou světelnou podívanou v rámci utvořeného bolidu, jak je vidět na videu v tomto linku.

Asteroid 2018 LA byl poprvé zaznamenán, když byl od Země vzdálen asi tak jako nás Měsíc, čili cca 400 tisíc kilometrů. Následná analýza dráhy  v Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS) -  NASA  Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně ukázala velkou pravděpodobnost kolize se Zemí. S ohledem na malou velikost planetky nebyly vydány žádné příkazy ani doporučení.

umělecká představa o tělese 2018 LA (Zdroj:NASA)

Jednalo se totiž o velice malý objekt, ale zase bylo možné na něm otestovat celosvětový systém komunikace a ochrany před podobnými tělesy (aneb, jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti, pozn. autora). A opět se ukázalo, že celosvětový systém je schopný a nadto výpočty jsou relevantní a vedou ke správným závěrům.

Pozorovací systém ATLAS získal dvě pozorování / přesná měření pár hodin před vlastním impaktem a umožnil tak zpřesnění výpočtů místa a času srážky a zúžil tak dopadovou oblast jen na Jižní Afriku. Infrazvukové detektory, které byl čas včas kontaktovat a aktivovat,  zaregistrovaly pak srážku a potvrdily tak videozáznam z Botswany.

A závěrem jedna zajímavost – všechny tři planetky které se srazily se Zemí – 2008 TC3, 2014 AA a 2018 LA – objevil jeden a ten samý pozorovatel – Richard Kowalski.

Zdroj: NASA

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv