^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

ASTEROID DAY 2017

Jana Tichá - 30. 6. 2017 | přístupy: | vytisknout článek

Na dnešní den 30. června připadá ASTEROID DAY - Mezinárodní den asteroidů. Co to je?

V únoru 2014 Dr. Brian May, astrofyzik a známý kytarista rockové skupiny QUEEN, začal spolupracovat s Grigorijem Richterem, režisérem nového filmu s názvem "51 Degrees North", fiktivním příběhu o pádu asteroidu na Londýn a následnou nastalou situací. May složil hudbu k filmu a navrhl, aby ho Richters ukázal na Starmus, festivalu vědy a kultury organizovaném Isarem Garikem a navštěvovaném významnými astrofyziky, vědci a umělci, včetně Stephena Hawkinga, Richarda Dawkinse a Ricka Wakemana. Výsledkem tohoto setkání byly diskuze, které vedly k vyhlášení celosvětového "Asteroid Day" v roce 2015. Jako International Asteroid Day jej posléze vyhlásila OSN.

Cílem ASTEROID DAY/Den asteroidů je zvyšování povědomí veřejnosti o asteroidech, o možném riziku střetu asteroidů se Zemí, o tom, co můžeme udělat pro ochranu naší planety, rodin, komunit a budoucích generací před dopady asteroidů v budoucnosti.

 

ASTEROID DAY/Den asteroidů se každoročně koná na výročí největšího dopadu asteroidu v nedávné historii, tzv. tunguzské katastrofy, exploze 50-ti metrového asteroidu nad oblastí Podkamenné Tunguzky na Sibiři 30. června 1908.

ASTEROID DAY/Den asteroidů se po celém světě připomíná akcemi pro veřejnost na hvězdárnách, planetáriích, muzeích, komunitními setkáními, vystoupeními astronomů a odborníků dalších oborů v médiích, filmovými projekcemi, festivaly apod. Jako planetkoví astronomové máme na Kleti ASTEROID DAY/Den asteroidů po celý rok :-) Veřejnost se tímto oborem výzkumu snažíme seznamovat průběžně - prostřednictvím besed, přednášek, výstav, filmů, webového magazínu www.planetky.cz Letošní ASTEROID DAY si připomínáme spolu s geocachingovou komunitou. A příští rok: pokud do té doby nepřiletí hodně velký asteroid, vymyslíme pro vás opět něco originálního.  

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv