2007 WD5 aneb MARS MIMO OHROŽENÍ

Jana Tichá - 12. 1. 2008

Výsledky nejnovějších astrometrických měření asteroidu 2007 WD5 mířícího k Marsu, umožnily zpřesnit výpočet dráhy i těsného přiblížení asteroidu k Marsu. Pravděpodobnost srážky klesla na 0,01 procenta a jeho náraz do rudé planety lze v podstatě vyloučit.

Pozorování byla provedena na čtyřech observatořích s velkými dalekohledy z kategorie průměru hlavního zrcadla od 2-metrů výše, včetně 6,5-m MMT v Arizoně. Asteroid 2007 WD5 je totiž už velmi slabý, na začátku ledna dosahoval totiž jasnosti pouhé 24 magnitudy, na konci ledna zaslábne na 25,9 mag. Na ukázku přikládáme snímek z 2,2-m teleskopu University of Hawaii pořízený a zpracovaný týmem ve složení Fabrizio Bernardi, Marco Micheli a Dave Tholen.

Nynější nejlepší odhad nás s 99,7% jistotou ujišťuje, že asteroid 2007 WD5 mine Mars ve vzdálenosti cc. 26.000 kilometrů od středu planety, (čili ve vzdáůlenosti cc. 7 poloměrů planety nad povrchem) 30.ledna 2007 v 12:00 hodin UT. K povrchu Marsu by se neměl přiblížit více než na 4.000 kilometrů.

To je dost obvyklý scénář pro blízkozemní asteroidy, kdy pravděpodobnost srážky nejprve prudce roste a pak slábne až k nule. Následná měření pohybu asteroidu totiž umožní zpřesnit jeho dráhu a místo a čas těsného míjení se Zemí a většinou vyloučit možnost srážky. Není to však pravidlo. Nikdy nemůžeme vyloučit, že najdeme asteroid, který bude opravdu mířit k Zemi. Následná astrometrie blízkozemních asteroidů je tak jakousi kontrolou leteckého provozu v okolí naší planety.

Případní Marťani se mohou radovat :-))). Pozemští astronomové, geologové a další odborníci však budou ochuzeni o možnost sledování další srážky v přímém přenosu proběhnuvším v bezpečné vzdálenosti od Země.

Předchozí článek viz. Do Marsu.

Zdroj: JPL

Článek byl vytištěn z: www.planetky.cz
Adresa článku: www.planetky.cz/clanek/2007-wd5-aneb-mars-mimo-ohrozeni