^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

WISE SE VRACÍ.

Jana Tichá - 18. 9. 2013 | přístupy: | vytisknout článek

WISE, úspěšná kosmická sonda NASA bude znovu aktivována, aby mohla dál "lovit" asteroidy.

Kosmická sonda, které už objevila a charakterizovala desítky tisíc asteroidů ve Sluneční soustavě se navrací do provozu. Počínaje zářím 2013 bude další tři roky pomáhat v identifikaci populace potenciálně nebezpečných asteroidů a vytypovávat kandidáty vhodné pro průzkum zblízka.

Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE), je znovu oživován s cílem objevovat a charakterizovat zejména blízkozemní asteroidy (NEO-Near Earth Objects), kosmická skaliska přibližující se na části své dráhy Zemi. WISE k tomu bude využívat 0,4-m dalekohled a infračervené kamery. Měla by nalézt až 150 dosud neznámých NEO a určit velikost, albedo a tepelné vlastnosti asi 2000 dalších.

"Celá infračervená mise WISE dosáhla svých cílů a její část NEOWISE úspěšně rozšířila poznání asteroidů. Pokračování NEOWISE výrazně podpoří naši novou iniciativu zaměřenou na asteroidy", řekl John Grunsfeld, administrátor NASA pro vědu ve Washingtonu. "Reaktivace WISE je vynikajícím příkladem toho, jak využit stávající možnosti NASA pro dosažení našeho cíle."

Odstartovavše v prosinci 2009 s cílem hledat tepelné záření asteroidů, hvězd a galaxií, infračervená WISE pořídila při své hlavní misi od ledna 2010 do února 2011 cca 7500 snímků denně. Výzkum blízkozemních asteroidů nazvaný NEOWISE byl součástí tohoto projektu.

"Údaje shromážděné NEOWISE před dvěma lety jsou zlatým dolem pro objevy a charakterizování populace NEO, "řekl Lindley Johnson, NASA NEOWISE Program manažer ve Washingtonu. V průběhu roku 2010 NEOWISE pozorovala asi 158.000 těles z přibližně 600.000 známých planetek. Objevila 21 komet, více než 34.000 těles z hlavního pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem, a 135 blízkozemních asteroidů.

Protože asteroidy viditelné světlo odrážejí, ale nevysílají (neemitují) vlastní, infračervené senzory jsou výkonným prostředkem pro objevování, katalogování a zkoumání populace asteroidů. Podle toho, jakou má asteroid odrazivost povrchu (tj. albedo), může malý světlý kosmický balvan vypadat ve viditelném světle stejně jako velká tmavá planetka.

"Tým je připraven a po rychlé kontrole budeme moci pokračovat" řekla Amy Mainzer, zdatná vedoucí projektu NEOWISE v NASA Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně, Kalifornie. "NEOWISE nejenže nám umožnila lépe a přímo poznat asteroidy a komety, ale pomůže nám zdokonalit naše představy a plány pro budoucí mise zaměřené na průzkum NEOs z kosmického prostoru."


Amy Mainzer a Mike Cushing

Nová iniciativa NASA věnovaná asteroidům bude první misí určenou k identifikaci, zachycení a přemístění asteroid. To bude představovat nebývalý technologický výkon, který nejenže povede k novým vědeckým objevům a technologickým řešením, ale zároveň a hlavně pomůže chránit naši domovskou planetu. Asteroidová iniciativa NASA sdružuje to nejlepší z vědy a technologie v úsilí dosáhnout cíle prezidenta Obamy vyslat člověka na asteroid v roce 2025. Uff!!!

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv