^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Tři planetky pojmenované na památku obětí teroristického útoku.

Jana Tichá - 11. 10. 2001 | přístupy: | vytisknout článek

Tři planetky pojmenované na památku obětí teroristického útoku na New York a Washington.
Mezinárodní komise pro jména planetek se rozhodla pojmenovat tři planetky na počest obětí teroristického útoku na New York a Washington 11.září 2001. Symbolická akce astronomického společenství má ve světě zasaženém tragickými následky barbarského a zbabělého útoku uctít památku obětí a zároveň připomenout nejzákladnější a univerzální pozitivní hodnoty lidské civilizace.

Planetky od nynějška ponesou označení (8990) Compassion, (8991) Solidarity a (8992) Magnanimity tedy Soucit, Vzájemnost a Velkomyslnost. Soucit s rodinami a přáteli obětí teroristického útoku v naději, že překonají svou bolest, Vzájemnost lidí celého světa s cílem odstranit terorismus, a Velkomyslnost v naději, že terorismus bude potlačen spravedlivě a bez usilování o pomstu.

Planetky (8990) Compassion, (8991) Solidarity a (8992) Magnanimity jsou zároveň symbolickým vyjádřením od celosvětového společenství astronomů. Byly objeveny na třech kontinentech a odmítají tragédii, která se udála na kontinentu čtvrtém. Jedna z planetek byla objevena na jihočeské Kleti, druhou nalezli západoevropští astronomové na Evropské jižní observatoři v chilských Andách a třetí pochází od čínských pozorovatelů z Purple Mountain Observatory.

Všechny tři planetky (8990) Compassion, (8991) Solidarity a (8992) Magnanimity patří mezi tělesa hlavního pásu planetek obíhajících kolem Slunce mezi drahami Marsu a Jupiteru a jejich velikosti jsou v rozmezí 4 až 15 kilometrů.

V třináctičlenné mezinárodní komisi pro jména malých těles sluneční soustavy (The Committee for Small Body Nomenclature - CSBN) při Mezinárodní astronomické unii jsou zastoupeni astronomové ze Spojených států amerických, Evropské unie, Číny, Ruska, Japonska, Norska, České republiky, Uruguaye a Nového Zélandu.

Tři jednomyslně přijatá jména planetek připomínající památku obětí teroristického útoku na New York a Washington byla zveřejněna v říjnovém pravidelném cirkuláři pro sledování planetek a komet.

6.října 2001

Jana Tichá
Observatoř Kleť,členka CSBN of the IAU


Citace jmen planetek jsou z Minor Planet Circulars č. 43684, vydaného 2.října 2001:

(8990) Compassion = 1980 DN
     Discovered 1980 Feb. 19 at the Klet Observatory.
     Named by the Committee for Small-Body Nomenclature to honor the
compassion of people around the world for the friends and families of the
victims of disasters, exemplified by the terrorist attacks on New York
and Washington on 2001 Sept. 11, with the hope that they will overcome
their sorrow.

(8991) Solidarity = 1980 PV1 Discovered 1980 Aug. 6 at the European Southern Observatory. Named by the Committee for Small-Body Nomenclature to honor the solidarity of people around the world with both victims and survivors of terrorist attacks like those on New York and Washington on 2001 Sept. 11, in the goal of eliminating terrorism from the world.

(8992) Magnanimity = 1980 TE7 Discovered 1980 Oct 14 at the Purple Mountain Observatory. Named by the Committee for Small-Body Nomenclature to honor the magnanimity of people around the world in dealing with terrorist attacks like those on New York and Washington on 2001 Sept. 11, in the hope that terrorism will be countered with justice for all, not with revenge.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv