^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

STEINS SLEDOVANÝ SONDOU ROSETTA (update 7.9.)

Jana Tichá - 6. 9. 2008 | přístupy: | vytisknout článek

Sonda Rosetta získala při úspěšném průletu kolem planetky (2867) Šteins 5.září 2008 rozhodně zajímavé snímky. Pořízeny byly ze vzdálenosti pouhých 800 kilometrů pomocí kamery OSIRIS.

Z předběžných výsledků zveřejněných na tiskové konferenci 6.září 2008 vyplývá, že planetka "briliantového" tvaru má rozměry cc. 5,9 x 4 kilometry, což odpovídá předchozím odhadům z pozemních pozorování. Na jejím povrchu je už na první pohled nepřehlédnutelný velký kráter na "severním pólu" planetky o odhadovaném průměru 2 kilometry. Při pečlivějším studiu snímků najdeme řetězec sedmi kráterů a celkem 23 kráterů s průměrem větším než 200 metrů. Geologická kolizní minulost této planetky byla určitě velmi složitá. Lze předpokládat, že po zpracování všech získaných dat pořízených přístroji sondy Rosetta budeme vědět více.

Planetka (2867) Šteins byla objevena 4.listopadu 1969 Nikolajem Chernykhem (Černychem), známým sovětským lovcem planetek, na Astrofyzikální observatoři v Naučnom na Krymu. Pojmenována je po Karlisu Augustoviči Šteinsovi (1911-1983), řediteli astronomické observatoře Lotyšské univerzity známém pracemi o původu komet a rotaci Země.

Planetka Šteins je typickým členem hlavního pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Steins je asteroid poměrně neobvyklého a vzácného mineralogického typu E s poměrně vysokým albedem, tedy velkou odrazností povrchu. Tento předpoklad potvrdily i první výsledky mise Rosetta (albedo 0,35 +/- 0,05).


porovnání modelu planetky Šteins vytvořeného na základě pozemských pozorování se snímky ze sondy Rosetta

Kosmická sonda ESA Rosetta se má na své pouti sluneční soustavou setkat ještě s další planetkou - (21) Lutetia v roce 2010. Jejím hlavním cílem však bude kometa 69P/Churyumov-Gerasimenko, ke které doletí až v roce 2014.


Naše předchozí články věnované sondě Rosetta:

Rosetta k planetkám

LUTETIA Z ROSETTY - poprvé

Ke kometě

Rosetta zkoumala kometu C/2002 T7 (LINEAR)

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv