^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

SCHOVÁVANÁ S LINUSEM

Jana Tichá - 13. 5. 2004 | přístupy: | vytisknout článek

Zákryty hvězd z z katalogu Tycho/Hipparcos planetkou (22) Kalliope proběhnou 14.května a 5.června 2004. Může se nám to zdát nezajímavé, protože zákrytů hvězd planetkami hlavního pásu je hodně a nadto první zákryt 14.května bude pozorovatelný z jižní Austrálie a jižní části Tichého oceánu a druhý ze zemí na severu Středozemního moře a z Ruska, tedy více či méně daleko od našeho území.

Zajímavé je však na úkazu něco jiného - planetka (22) Kalliope má totiž již měsíček jménem Linus. Astronomové z francouzského Institut de Mecanique Celeste et de Calcul des Ephemerides, Observatoire de Paris a University of California v Berkeley totiž spočítali pravděpodobný pás, kde by měl být ze Země pozorovatelný zákryt hvězdy zmíněným měsíčkem Linusem. Ten má již dobře spočetnou dráhu, zlepšenou pozorováními z takových dalekohledů jako je 5-m teleskop na Mt. Palomaru, 8-m VLT na ESO či 10-m Keck teleskop. Měsíček Linus by měl mít pro zákryt 14.května 2004 vlastní pás široký 40 kilometrů v němž bude jím způsobený zákryt pozorovatelný. Bude trvat méně než 3,2 sekundy. Primární pás zákrytu hvězdy planetkou (22) Kalliope bude široký 181 kilometrů a zákryt hvězdy může trvat až 15,4 sekundy.


Kalliope a Linus (model)

Dvojice Kalliope-Linus je mezi planetkami velmi zajímavý dynamický systém. Měsíček Linus objevili v roce 2001 J.-L. Margot a M-. E. Brown, a byl detekován i W. Merlinem. Poměr složek dvojice se předpokládal 1:5. Kvalitní pozorování tohoto zákrytu mohou přispět k lepšímu poznání dvojice i k dokonalejšímu určení rozměrů obou těles. Rozměr Linuse je zatím určen na 38 km +/- 6.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv