^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

První planetka s prstencem

Miloš Tichý - 5. 4. 2014 | přístupy: | vytisknout článek

To, že velké planety sluneční soustavy mají prstence je známý fakt. Nyní došlo k překvapivému objevu - prstenec má i jedna z planetek.

Ale pěkně popořádku. Planetka (10199) Chariklo byla objevena jako těleso 1997 CU26 dne 15. února 1997 v rámci projektu Spacewatch Jimem Scottim. Objev potvrdily observatoře Xinglong v Číně a jihočeská Observatoř Kleť. Že jde o dráhově zajímavé těleso bylo jasné prakticky po prvních pozorováních (vzácné těleso typu Kentaur).

K ráznému zpřesnění dráhových elementů došlo v září 1997, kdy bylo toto těleso znovuobjeveno ve druhé opozici na jihočeské Kleti (0.57-m zrcadlový dalekohled Observatoře Kleť, pozorovatelé M. Tichý a J. Tichá). Následné série pozorování vedly prvně k očíslování tohoto tělesa a výsledně k jeho pojmenování. A poté se dlouho nic ohledně tohoto tělesa nedělo - až nyní.

Pozorování v roce 2013 na mnoha místech jižní Ameriky včetně teleskopů na Evropské jižní observatoři (ESO) učinila překvapivý objev. Planetka Chariklo je obklopena dvěma hustými tenkými prstenci. Pokud jde o prstence, je to páté těleso sluneční soustavy s prstenci (první čtyři jsou Saturn, Jupiter, Uran a Neptun). Jde ale o první planetku s prstencem.

Jak prstence vznikly je poněkud záhadou, scénářů může být několik. Nejvíce pravděpodobné je, že vznikly srážkou dvou těles a z trosek se pak tyto prstence vytvořily.

A jak vlastně byly prstence objeveny? Opět prostřednictvím zákrytu hvězdy. Analýzou pohybu došli kolegové k závěru, že dojde k zákrytu hvězdy planetkou Chariklo. No a při tomto zákrytu došlo k tomuto mimořádnému objevu, chvíli před zákrytem a chvíli po něm došlo k zeslabení jasu hvězdy, které bylo způsobeno právě průchodem světla přes prstence tohoto tělesa. A ne jednomu ale hned ke dvěma poklesům jasnosti.

Jev nastal 3. června 2013 a dotyčnou hvězdou byla hvězda UCAC4 248-108672. Pozorování se uskutečnila celkem na sedmi pozorovacích místech. Výsledkem je i zjištění rozměrů prstenců. Toto přibližně 250 kilometrové těleso má první prstenec o šířce 7 kilometrů a druhý o šířce 3 kilometry. Když si uvědomíme, že se Chariklo pohybuje za drahou Saturnu, úžasná technologie a úžasný objev.

A jelikož byly zjištěny úzké prstence, je na místě, že by toho těleso mělo mít minimálně jeden měsíc, který však ještě čeká na objevení.

Je vidět, že sluneční soustava nás dovede ještě pořád překvapit.

Zdroj: ESO

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv