^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Mise WISE aneb na planetky z vesmíru

Miloš Tichý - 23. 1. 2010 | přístupy: | vytisknout článek

V pondělí 14. prosince 2009 v 15:09:33 hodin SEČ odstartovala ze základny Vandenberg v Kalifornii mise WISE - Wide-field Infrared Survey Explorer. Proč o ní zde píšeme? Vesmír bude WISE zkoumat v infračervené oblasti spektra (vlnové délky od 3 do 25 mikronů). Kromě nejzářivějších galaxií a chladných hvězd budou jeho cílem i planetky v naší sluneční soustavě.

WISE by v hlavním páse planetek měla být schopna detekovat planetky větší než 3 kilometry. K tomu užíva dalekohled o průměru 40 centimetrů se šířkou zobrazeného pole 47 úhlovým minut. Pracovat bude ve čtyřech pásmech - 3.4, 4.6, 12, a 22 mikronů s rozlišením 6 úhlových vteřin na pixel (pro vlnovou délku 22 mikronů 12 úhlových vteřin na pixel). Detektor sondy je chlazen na teplotu pouhých 15 Kelvinů neboli -258 stupňů Celsia.

Sonda bude pořizovat snímek každých 11 sekund, zobrazená část oblohy je třikrát větší než Měsíc v úplňku. Po šesti měsících provozu by WISE měla mít na svém kontě přibližně jeden a půl milionu snímků oblohy. Snímky přenáší sonda na Zemi čtyřikrát denně.


první blízkozemní planetka objevená sondou WISE (červený bod)

WISE již objevila i svou první novou blízkozemní planetku, první ze stovek předpokládaných objevů během infračerveného mapování oblohy (na snímku je planetka jako červený bod nad středem snímku).

Blízkozemní planetka, označená nyní jako 2010 AB78, byla objevena prostřednictvím WISE 12. ledna 2010. Objev byl potvrzen 2,2-m dalekohledem havajské university. Planetka se nyní nachází přibližně 158 milionů kilometrů od Země a její průměr činí přibližně 1 kilometr. Planetka křižuje dráhu naší Země a tudíž se dostává ke Slunci blíže než naše modrá planeta. Celooblohovou přehlídku začala WISE 14. ledna 2010. Předpokládá se, že objeví kolem 100 tisíc nových planetek hlavního pásu mezi Marsem a Jupiterem a stovky nových blízkozemních planetek.

Podpora Javy v prohlížeči nebyla aktivována!

Ale nelze spoléhat jen na WISE, nedílnou součástí jsou i následná pozemská astrometrická pozorování na zpřesnění dráhy nově objevených těles.

Zdroj:NASA/JPL-Caltech/UCLA

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv