^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

MAPOVÁNÍ CERES (update 22.října)

Jana Tichá - 21. 10. 2006 | přístupy: | vytisknout článek

Když vás něco hodně zajímá, nebo když se dokonce chystáte na nějakou cestu, potřebujete mapu. To se týká pustých hor i přelidněných velkoměst. A týká se to i planetky Ceres.

Ceres je prostě nej nej nej. Je první objevenou planetkou (G. Piazzi, - 1801 v Palermu). S průměrem necelých 1000 kilometrů je největším tělesem v hlavním pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Má tedy v katalogu planetek pořadové číslo (1). Od letošního srpna je Ceres rozhodnutím Mezinárodní astronomické unie oficiálně zařazena mezi takzvané "trpaslíkoplanety" (dwarf planets) čili tělesa dost velká na to aby se zakulatila vlastní gravitací a přitom nesplňující další požadavky na řádné planety (tj. hlavně gravitační dominanci ve svém okolí). Pokud se mluví o "trpaslíkoplanetách", mluví se hlavně o Plutu a dalších obřích tělesech za drahou Neptunu. Několik trpaslíkoplanet se však nachází nejen za Neptunem, ale i v hlavním pásu planetek a zde je opět Ceres největší z nich. Narozdíl od ledových trpaslíků za Neptunem (icy dwarfs) se jim někdy říká kamenní trpaslíci (rocky dwarfs). Kromě Ceres tam patří například Hygeia, Pallas atd.

Ceres je ve středu zájmu astronomů i proto, že k ní za několik měsíců, přesně 20.června 2007, má odstartovat kosmická sondy DAWN. A samozřejmě - pokud někam letíte, musíte co nejvíce informací získat předem, abyste se mohli s předstihem připravit na to, co lze na místě očekávat. DAWN by měla k Ceres doletět v roce 2015. Uvidíme, kromě jiného, co si máme myslet o přítomnosti prapůvodního vodního ledu na Ceres.

Nejnovější prezentovaný výzkum planetky Ceres pochází ze snímků pořízených adaptivní optikou na Keck Observatory na havajském ostrově Mauna Kea během opozice, tedy výhodného pozorovacího období pro Ceres v roce 2002. Vedoucím týmu byl astronom Benoit Carry z observatoře Paris-Meudon. Snímky byly pořizovány v pásmech blízkých infračervenému záření tedy v J,H a K pásmech ve vlnovém rozsahu spektra výhodnému právě pro zkoumání povrchu a složení planet. Vytvořená mapa světlejších a tmavších oblastí pokrývá 80% povrchu Ceres a ukazuje nepřeberné variace geologických struktur o rozměrech mezi 40 až 160 kilometry na jejím povrchu.


Pro mapování Ceres bylo použito celkem 360 snímků z NIRC2 kamery na teleskopu Keck II


V 3D barevném modelu modrá barva odpovídá nejtmavším
a žlutá nejsvětlejším oblastem z infračerveného mapování.

Credit: LESIA/ESO/SwRI/W.M.Keck Observatory

Zároveň astronomové přeměřili celé těleso. Ověřili, že se jedná o zploštělý sféroid o průměrech 962 a 894 kilometrů (s nepřesností +/- 14 kilometrů). To je v souladu s předchozími měřeními ze snímků z Hubblova kosmického dalekohledu (HST).


Skládačka ukazuje jeden ze snímků Ceres pořízený HST ve srovnání s velikostmi dalších planetek a planety Mars (rozměry těles jsou v mílích).

Další pozorování Ceres astronomové už připravují na listopad 2007 s pomocí Very Large Telescope na Evropské jižní observatoři v Chile.

P.S. Pokud se chcete alespoň sprostředkovaně podívat nejen na snímky, ale přímo na Ceres, pošlete tam své jméno právě s kosmickou sondou DAWN. POZOR - máte čas jen do 4. listopadu 2006!

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv