^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

MAKEMAKE (update 2.8.2008)

Jana Tichá - 26. 7. 2008 | přístupy: | vytisknout článek

Čtvrtá trpasličí planeta (a zároveň třetí plutoid) dostala v červenci 2008 oficiálně jméno Makemake.

Makemake je obří těleso pohybující se za drahou Neptunu. Objeveno bylo v roce 2005 a původně bylo známo pod předběžným označením 2005 FY9, pod nímž jej najdete v mnoha odborných i populárních článcích. Poté co byla spolehlivě určena jeho dráha dostalo v databázi Minor Planet Center při Mezinárodní astronomické unii definitivní pořadové číslo (136472). Typem dráhy patří mezi tzv. klasická transneptunická tělesa s velkou poloosou dráhy 45 AU, málo výstřednou dráhou (e=0,16) a sklonem k rovinně ekliptiky 29 stupňů. Mimochodem, ke kvalitnímu určení dráhy tělesa Makemake velmi významně přispěla předobjevová pozorování získaná na jihočeské Kleti teleskopem KLENOT při sledování rychle se pohybující komety P/2003 E1 (NEAT) v dubnu 2003 a později detekovaná v archivu KLENOTu. Kleťská přesná měření pak umožnila dohledat další předobjevová pozorování z palomarských archivů a vysledovat jeho dráhu zpětně až do roku 1955, čili z oblouku dráhy dva roky na oblouk dráhy dlouhý přes padesát let. Těleso Makemake se jeví načervenalé a astronomové předpokládají, že jeho povrh je pokryt vrstvičkou zmrzlého metanu. Velikostí odpovídá pravděpodobně 2/3 Pluta. Je to druhé nejjasnější transneptunické těleso po Plutu.


umělecká představa tělesa Makemake v transneptunickém regionu
(zdroj: IAU, M. Kornmesser-ESA/Hubble)

S návrhem jména přišel Mike Brown, vedoucí objevitelského týmu, jemuž přísluší tradiční privilegium navrhnout novému objevu jméno. Mike Brown pracuje na známém Caltechu (California Institut of Technology), věnuje se výzkumu obřích transneptunických těles a k jeho nejznámějším úlovkům patří další trpasličí planeta Eris, proslulá Sedna či Quaoar. Právě Brownovy objevy transneptunických těles velikostí řádově srovnatelných s Plutem v podstatě zapříčinily potřebu reklasifikace Pluta a nové definice planety, a vytvoření nové kategorie trpasličích planet.

Jméno Makemake schválily obě komise Mezinárodní astronomické unie příslušné pro pojmenovávání trpasličích planet tj. nejprve CSBN (the Committee for Small Body Nomenclature) a poté WGPSN (the Working Group for Planetary system Nomenclature).

Makemake je v polynéské mytologii, zejména na jihopacifickém ostrově Rapa Nui (Velikonoční ostrov) považován za stvořitele lidstva a boha plodnosti. Je vedoucím bohem Tangata manu kultu a je uctíván v podobě mořských ptáků, kteří byli jeho inkarnací. Jeho symbolem je muž s ptačí hlavou.


Ještě poznámka, neboť bylo vzneseno několik dotazů k výslovnosti daného jména: správně polynésky by měla být výslovnost mah-keh mah-keh, lze i česky tak jak se to píše, čili makemake. Rozhodně NE výslovnost jakoby anglická -mejkmejk či mejkí mejkí, to je fakt špatně.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv