^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Linus, Kalliope a VLT

Miloš Tichý - 31. 8. 2004 | přístupy: | vytisknout článek

Doposud nejlepší (a asi i nejhezčí) snímky měsíčku Linus obíhajícího kolem planetky (22) Kalliope byly pořízeny užitím SINFONI Adaptive Optics Module a vysokorozlišovací near-infrared CCD kamerou na VLT na Evropské jižní observatoři v červnu 2004.

V největším přiblížení byla vzdálenost obou těles pouhých 0,33 úhlové vteřiny. Jak spočítali kolegové na Evropské jižní observatoři (ESO), je to stejná úhlová vzdálenost, jako když pozorujete jedno-eurovou minci na vzdálenost 15 kilometrů (!). Pro upřesnění dáhy, největší vzdálenost těchto dvou těles byla jen dvakrát větší, a rozdíl v jasu obou souputníků je v poměru 1:15.


Snímek: ESO

Speciální zůsob zpracování snímků nám umožnil i sledovat rotaci planetky Kalliope, jejíž perioda je 4,15 hodiny. Úhlový rozměr planetky byl pouhé 0,11 úhlové vteřiny. Průměr měsíčku Linus byl změřen na 50 kilometrů, a vzdálenost, ve které obíhá kolem mateřského tělesa na 1.000 kilometrů. Speciální přístroj SINFONI AO na VLT určil i průměr samotné Kalliope - a to na 180 kilometrů. Pozorování se uskutečnilo celkem ve čtyřech nocích.

Video klip ukazuje pohyb Linusu kolem Kalliope. Perioda, čili jedna otočka, trvá měsíčku 3,6 dne.


Animace: ESO

Pokud bychom byli jako pozorovatelé na planetce (22) Kalliope, trval by nám jeden den 14 hodin a po obloze by nám plul pětkrát větší měsíc než máme na Zemi.

Předchozí článek o měsíčku Linus naleznete též ZDE.

Zdroj: ESO PR 2004

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv