^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Ledové hory na Plutu, útesy na Charonu

Miloš Tichý - 15. 7. 2015 | přístupy: | vytisknout článek

Nové snímky povrchu Pluta odhalují další překvapení. Pluto má horstva, a docela vysoká. A překvapil i Charon - má svoje vlastní útesy.

Snímky ukazují horské hřbety, které sahají až 3500 metrů nad povrch tohoto ledového tělesa. Vypadá to, že vznikly před necelými 100 miliony let, čili s ohledem na věk sluneční soustavy 4,56 miliard let vlastně nedávno. Je možné, že jsou ještě ve stádiu vývoje. Není vyloučeno, že asi jedno procento povrchu Pluta je dosud geologicky aktivní. I toto se dá vyčíst z unikátních snímků sondy New Horizons. Věk a mladistvý vzhled je možné odhadnout dle množství kráterů v jednotlivých regionech, obecně se dá říci, že čím méně kráterů, tím mladší povrch. A na Plutu byl objeven jeden z asi doposud nejmladších povrchů ve sluneční soustavě.

Na rozdíl od ledových měsíců velkých planet Pluto nemůže být zahříváno prostřednictvím gravitační energie a s tím souvisejících pochodů, čili horstva musí vznikat jinými metodami. Objev možná pomůže objasnit i jevy na jiných tělesech.

Hory jsou pravděpodobně z na vodu respektive vodní led bohatého podloží. I když povrch Pluta tvoří převážně ledy z dusíku a metanu, tyto materiály nejsou schopny vytvořit horstva, je potřeba pevnější a "silnější" materiál, jako například může být onen vodní led, který se při teplotách na Plutu panujících chová jako skála.

Přiložený snímek, jednou s rozměrovou škálou, byl pořízen asi 1.5 hodiny před nejtěsnějších přiblížením sondy New Horizons k tělesu ze vzdálenosti 770 tisíc kilometrů od povrchu planetky. Rozlišení je lepší než 1 míle čili 1,5 kilometru.

Dalším zblízka snímaným tělesem byl Charon. Snímek je z 13. července ze vzdálenosti 466 tisíc kilometrů. Pás útesů a úžlabin se táhne v délce asi 1000 kilometrů leva doprava, což naznačuje pohyby a štěpení v kůže Charona, pravděpodobně vlivem vnitřních procesů. V pravém horním rohu, podél zakřiveného okraje měsíce, je vidět kaňon, jehož hloubku lze odhadnout na 7-9 kilometrů.

Překvapením je nedostatek kráterů na povrchu Charona, což opět svědčí o poměrně mladém povrchu, který byl přetvořen geologickou aktivitou na tělese. Na severním polárním regionu je vidět tmavá oblast s rozplizlými okraji, což svědčí o tenké vrstvě tmavého materiálu. Co to je nám snad pomohou objasnit další snímky ve vyšším rozlišení. Tento obrázek má rozlišení cca 5 kilometrů, protože jde o komprimovanou verzi. Originál je ještě na palubě New Horizons a čeká na transport na Zemi.

Zdroj: NASA/JHUAPL/SwRI

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv