^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

KLEŤSKÝ ZVÍŘETNÍK V.

Jana Tichá - 17. 12. 2005 | přístupy: | vytisknout článek

Myslíte, že budu jako už poněkolikáté před vánoci psát o kleťském zvěřinci? Tak začnu astronomií. Ta je vědou výrazně mezinárodní a její neodmyslitelnou součástí jsou kontakty se zahraničními kolegy. Kupodivu, zajímavé podněty se netýkají jen výzkumu samotného,leč i zvířátek žijících kolem astronomických observatoří.

Třeba takový monitorovací program zaměřený na veverky žijící v okolí arizonské observatoře na Mount Graham. V horách jihovýchodní Arizony žije vzácná odrůda veverek (Mount Graham Red Squirrel). Vláda tam povolila výstavbu astronomické observatoře pouze s tou podmínkou, že Arizonská univerzita jako jeden z budovatelů observatoře zajistí zároveň sledování výskytu těchto veverek, aby bylo ověřeno, že provoz astronomické observatoře vzácný druh veverek nijak neohrozí. (Mimochodem, monitorovací program byl zahájen v roce 1989 a doposud se zdá, že veverkám sousedství astronomů nevadí :-)

A tak jsme, inspirování arizonskou zkušeností, začali spolu s rekonstrukcí staré kopule na Kleti letos monitorovat i naše veverky. (Kuny sledujeme už roky a občas to vypadá, že dlouhodobý monitorovací program mají zaměřený ony na nás). Kleťské veverky sice zřejmě nejsou zvláštním vzácným druhem, jsou to veverky obecné, ovšem i tak už vám o nich v rámci "the Kleť Squirrel Monitoring Program" můžeme předložit několik zajímavých zjištění:

1) Veverka je naprosto neastronomické zvíře. Vstává brzy ráno, už za svítání, a lezouc po keři u okna, po okenicích, okně či televizní anténě budí lidi. Večer, kdy se slušní astronomové teprve probírají k pořádnému životu, už dávno chrní někde na stromě v pelíšku.

2) V okolí hvězdárny na Kleti převládají veverky tmavé až černé, zřejmě proto, že jsou na pozadí jehličnatých stromů hůř vidět. Rezavá veverka, která nás před několika lety navštěvovala, už zmizela. Zřejmě jí někdo snědl, nápadnou parádnici. Ale tmavá Velká Tlapka "Rezavotlapka" (viz níže) má rezavé pacičky a lem bříška. A malá Tlapička to zdědila po ní.

3) Veverky jsou schránčlivé, někdy ovšem až hamižné. Část oříšků zbaští na místě, část odnesou schovat na později. Do tlamky nacpou naráz dva, v krajním případě i tři lísková jádra. Veverky jsou hezké na pohled, hbité, pružné, plavně skáčou po stromech. O zdroj potravy jsou ovšem tato milá zviřátka schopná vést důrazné spory. Prskají na sebe, šermují ocasem, případně se shazují navzájem z větví či fackují tlapkou. Některé veverky vyhánějí z krmítka ptáky, jiné, většinou ty drobnější, se bojí i větších sýkor, natož hejlů.

4) Veverky jsou sice zvědavé, ale na druhou stranu lekavé. Zvědavě strkají tlapky a někdy i čenich do pootevřeného okna, a najednou, při prvním pohybu či zvuku vyděšeně prchnou. Jen odvážný až potřeštěný Tmavoušek (viz dále) vlezl během větrání otevřeným oknem do pracovny, snědl několik ořechů, a pak přistižen si další dva nacpal do tlamky a zdrhnul. Blešky nastěstí nezanechal.

5) Vztah k moderní technice není u veverek příliš vyvinutý. Sedávají sice na televizní anténě, či se dokonce proplétají skrze ní, internetovou anténu si však zatím neosvojily (naštěstí). Aut se spíš bojí, během náhlé sněhové vichřice se však jednou Melír schoval pod naše terénní monstrum (kam by se vešla veverek hromada) a vyčkal "pod střechou" zlepšení počasí. Prozradily ho otisky tlapek.

6) Zato se občas veverky tváří, že by nepohrdly nabídkou komfortnějšího bydlení. Jedna seděla v dešti na schodech a obmyslně číhala, zda by se nemohla nastěhovat k nám do předsíně. Jiná vylezla, též v dešti po zdi na balkónek kopule a jukala okýnkem dovnitř. Všechny veverky zaujala stavba garáže. Běhaly po trámech, okukovaly stavbu i zedníky a tesaře. Nakonec pochopily, že se o domeček pro veverky nejedná. Ale možná není (z jejich strany) všem dnům konec.

7) Veverek během fungování našeho monitorovacího programu přibylo. Velká Tlapka si pořídila, zřejmě s veveřákem Melírem, malou Tlapičku, Tmavouška a Melírečka.

Přeze všechno co provádějí, je máme rádi.

Tak veselé vánoce. Musím se jít podívat z okna na kuňáka, aby si i on mohl udělat další záznam do svého monitorovacího programu. (Asi ve smyslu "i když sněží a astronomové nepozorují, přesto nenosí více piškotů a sušených švestek").

Snímky: © Jana Tichá a Miloš Tichý

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv