^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Kalliopé a její drobný nápadník

Jiří Dušek - 25. 9. 2001 | přístupy: | vytisknout článek

Kalliopé byla nejen nesmírně krásná dívka, dcera nejvyššího boha Dia a bohyně Mnemósyny, ale především Múza epického básnictví a matka pěvce Orfea. Navíc je v pozemských seznamech vedena jako dvacátá druhá planetka. A právě o to nám teď jde.

 Není divu, že se na ni v minulých dnech detailně podívaly hned dva týmy zvědavých hvězdářů. A oba, jak oznámili prostřednictvím telegramů Mezinárodní astronomické unie, narazily na něco báječného: První zahlédnuli drobný satelit astronomové u desetimetrového Keckova dalekohledu na Havaji. O pár dní později a vlastně jenom několik desítek metrů dál na totéž těleso narazili pozorovatelé u Kanadsko-francouzsko-havajského dalekohledu s průměrem zrcadla tři a půl metru. Ve stelárním bulváru dokonce prosáknuly zpráva, že se teď hádají, kdo byl první...

První, o čem se přesvědčili, byla možnost, že jde o vzdálenou hvězdu, nebo o jinou planetku, která se náhodou ocitnula poblíž Kalliopé. Když se ale ukázalo, že se pohybují stejnou rychlostí, byl objev jistý. Nový satelit má zhruba 35 kilometrů v průměru a pětkrát větší planetku doprovází ve vzdálenosti asi tisíc kilometrů. Při pohledu ze Země tedy v úhlové vzdálenosti menší než jedna vteřina. "Naše data napovídají, že se perioda oběhu pohybuje mezi třemi a čtyřmi dny," dodal zástupce jednoho z týmů Jean-Luc Margot.

Průměr Kalliopé, která se pohybuje ve známé oblasti mezi Marsem a Jupiterem, se odhaduje na 180 kilometrů. Odborníci ji řadí mezi planetky typu M, o kterých se tradičně mluví jako o bohatých na kovy. Na druhou stranu se jejich spektrum hodně podobá na křemík bohatých a na kovy naopak značně chudých kamenných meteoritů, zv. chondritů. Problém přitom může rozhodnout právě nový satelit -- zatím provizorně označovaný jako S/2001 (22) 1. Z jeho pohybu totiž půjde odvodit hmotnost obou těles a tak i hustotu. Astronomové pak dostanou ještě jednu zajímavou šanci: V prosinci si Kalliopé osahá radar v portorickém Arecibu.

Počet satelitů u vzdálených planetek prostě utěšeně roste. Zatím jich známe 12 a o dalších pěti se s úspěchem spekuluje. Jenom tento rok přitom hvězdáři narazili na tři případy.

Jiří Dušek
Zdroj: Space.com a Sky News (převzato z IAN)

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv